Povratak

Uginuće tigrice nakon traume / Poremetnja zdravlja tigrica i hitni slučajevi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Koji su naosjetljiviji organi kod tigrica, koji mogu uzrokovati unutarnje krvarenje ili proljev, odbijanje hrane i vode te uginuće? Imao sam tigricu koja je uginula nedavno, na neki način je ubijena, od strane mačke koja ju je uhvatila dok je bila van kaveza papiga. Nikad mačke nisu u kući dok je papiga slobodna, ali eto ne znam kako se dogodilo to. Mačka je uhvatila papigu zubima, a par sekundi odvojena od papige. Papiga je sljedeća tri dana odbijala i hranu i vodu i nije nimalo bila dobrog raspoloženja, već je bila pognuta i tužna. Mislim da je mačka oštetila papigine unutarnje organe pa bih volio znati više o tom trenutku što se moglo dogoditi, da li je bilo spasa... Hvala vam od srca na odgovorima! Josip

O: Izuzetno mi je žao zbog tragedije koja se dogodila Vašem ljubimcu.

Tigrice su po prirodi relativno otporne na razna oboljenja i iz tog razloga su najpopularnije ptice kućni ljubimci.

Najčešće se u njih javljaju problemi probavnog i dišnog sustava. Na poremećaje probave, naročito proljeva, treba odmah reagirati jer uslijed gubitka tekućine i elektrolita dolazi do dehidracije, koja predstavlja ozbiljnu poremetnju zdravlja. Zatim, ne treba niti naglašavati ozbiljnost otežanog disanja i prijenosa kisika do svih stanica organizma. No, ipak, traume prsne šupljine (najčešće uhvaćeno mjesto od strane druge životinje) znaju biti pogubne po njihovo zdravlje, ponajprije stoga što im nedostaje dijafragma te ne mogu disati ukoliko dođe do unutarnjeg krvarenja (posljedica rupture plućnog tkiva, jetre i bubrega). Također, rupture crijeva mogu u relativnog kratkom vremenu dovesti do infekcije krvi ili septikemije.

Iako se kod traumatskih ozljeda češće javlja vidljivo krvarenje na zahvaćenom dijelu tijela, najveći su problem unutarnja krvarenja. Na ovo ukazuje pojava crne ili krvave stolice. Trauma sama po sebi predstavlja veliki stres za tigricu pa, neovisno o stupnju unutarnjih oštećenja organa, neminovno dolazi do pojave gubitka apetita i želje za uzimanjem vode te opće neaktivnosti i klonulosti.

Naravno, kod svake traume najbolje je odmah potražiti pomoć u veterinarskoj ambulanti. Naime, iako se čini da se malo može učiniti sa tako malom životinjicom, no, postoje neke osnovne smjernice što činiti kao prvu pomoć i stabilizaciju zdravstvenog stanja. Onim papigicama koje pokazuju neki vid otežanog disanja može se pomoći smještanjem u inkubator s kisikom. Ako ujedno ne pokazje neke od znakova pregrijavanja organizma (hvatanje zraka i raširena krila) ili traume glave, inkubator se mora zagrijati. Nakon što se stanje stabilizira, mogu se injekciono aplicirati antibiotici te subkutano tekućine elektrolita i vode, kako bi se pomoglo normalizaciji metabolizma. Potonje se može provesti prvenstveno o hitnosti stanja. Naime, hipovolemički šok sa smanjenom mogućnošću disanja je prioritet u odnosu na smještanje u inkubator, dok npr. kod septičkog šoka najprije treba stabilizirati stanje.

Cilj liječenja manjih ili vanjskih ozljeda je osigurati preživljavanje pa se tek nakon stabilizacije zdravstvenog stanja pristupa sanaciji traumatiziranog tkiva.

Činjenica je da je uslijed Vašeg promptnog reagiranja na ulov Vaše mačke manja vjerojatnost za teža unutarnja krvarenja, s obzirom kako niste naveli da ste primijetili krvavu ili crnu stolicu te da se stanje zakompliciralo dva do tri dana nakog nesretnog događaja, pa bi se ovakav ishod mogao pripisati i enormnom stresu kojeg je papigica iskusila.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr