Povratak

Ulje na perju papigice - kako ga ukloniti?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imamo par crvenih rozela i jedna nam je prilikom letenja po stanu sletila u tavicu s uljem i namočila prsa i rep u ulje. Isprali smo je malo s mlakom vodom, ali mislim da to neće biti dovoljno da skine ulje. Molim vas za savjet s čime se može još ukloniti ulje i šta bi još bilo potrebno učiniti?
Hvala na pomoći, Karlo

O: Nije baš lako skinuti ulje s perja, no možemo pokušati slijediti upute ljudi koji se bave spašavanjem divljih ptica koje su došle u bliski kontakt s naftom ili uljem na moru i rijekama.

Perje je termoregulator tjelesne topline kod ptica, bitno je i za zagrijavanje i za hlađenje tijela. Ako je uprljano ili zamašćeno direktno utječe na termoregulaciju ptice i njeno zdravlje.

Zbog navedenog, pticu ili papigu dok čistimo od ulja treba držati u ugodno toploj prostoriji. Prvo s papirnatim ubrusima nastojimo upiti ulje s perja. Nakon toga slijedi kupanje, a jedino u ovom slučaju pomažu detergenti za pranje suđa (vrlo blage koncentracije) koji će otopiti i skinuti ulje s perja. Možete napraviti pjenu te pomoću četkice za zube pomalo prati perje na repu, isprati, posušiti.

Dok se perje ne osuši, nakon pranja, ne puštajte pticu van kaveza jer je perje mokro, vjerojatno još ima ostataka ulja te sve skupa otežava normalno letenje.

Papigi tijekom sljedećih mjesec dana treba davati vitamine za rast perja i držati je na ugodno toplom mjestu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr