Povratak

Upala oka nimfe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mojoj nimfi se prije otprilike 2 mjeseca upalilo lijevo oko pa smo joj čistili oblozima od kamilice, ali se nije ništa popravilo. U pet centru nam je veterinar savjetovao da kupimo mast Tobrex, što smo i napravili, te smo ju mazali dva puta dnevno. Oko je poprilično ozdravilo, samo nismo mogli očistiti perje oko oka od masti. Neki dan se ponovno upalilo isto oko pa ne znamo što da radimo. Da nastavimo mazati istom masti ili predlažete nešto drugo? Hvala, Ivana

O: Postoje različiti uzroci koji mogu dovesti do pojave problema s očima nimfe, kao što su propuh, pad otpornosti organizma različite etiologije, infekcije, zaostalo zrno

prašine ili hrane u oku, nedostatak pojedinih vitamina (npr. vitamin A),...

Naravno, točno utvrditi dijagnozu bez adekvatnog pregleda je nemoguće.

S obzirom da je oko parni organ, uvijek postoji opasnost od širenja procesa i na drugo oko, odnosno, ako se ne liječi na vrijeme, upale mogu dovesti i do sljepoće ili težeg oštećenja vida ljubimca. Iz tog razloga, kao i iz razloga što se problemi na očima mogu manifestirati i kao jedan od simptoma nekih drugih oboljenja, istim bi trebalo pristupati poprilično ozbiljno. Također, ne preporučuje se samoinicijativna primjena neki od oftalmoloških preparata jer oni samo mogu prikriti pravo stanje te smetati kod uzimanja brisa u cilju postavljanja dijagnoze.

Zbog svega gore navedenog, savjetovao bih Vam da se obratite svom veterinaru ili da sa Vašom papigom posjetite Ambulantu za ptice pri "Zavodu za peradarstvo" na Veterinarskom fakultetu jer su najrelevantniji u dijagnosticiranju i liječenju ptica.
 
Za to vrijeme, osigurajte što kvalitetnije uvijete držanja ljubimca. To obuhvaća, da pticu utoplite te joj povećate dozu vitamina i minerala. Na takav način možete pomoći oslabljenom organizmu ljubimca.
 
U svakom slučaju obavezno bi trebalo izbjegavati propuh, odnosno, smještaj ljubimca na smjeru direktnog strujanja zraka (npr. klima uređaj).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr