Povratak

Usamljenost tigrice nakon gubitka partnera i navikavanje na novu pticu | Pripitomljavanje tigrica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Ženka tigrice, stara nekih 6 mjeseci, ostala je bez partnera sa kojim je bila tek mjesec dana, ali su se jako lijepo slagali. Da li da joj odmah  nabavimo novog mužjaka ili da malo pričekamo i posvetimo se njoj jer smo nju nabavili kao drugu papogicu i nije se do kraja pripitomila? Hoće li prihvatiti mlađeg mužjaka? Sada je jako tužna i ne jede dva dana (od kada je sama).
Hvala i lijep pozdrav, Marija

O: Papigice tigrice vrlo su društvene po prirodi pa gubitak partnera ponekad u njih izaziva tugu i usamljenost. Upravo ta pojava najbolji je indikator da li je, u tim tužnim trenucima, za zdravlje druge ptice, poželjno nabaviti novu ili joj posvetiti više pažnje. Kako u mnogim slučajevima nismo mi vlasnici u mogućnosti nadomjestiti količinu pažnje koju joj može pružiti papigica koja je sa njom u krletci, mišljenja sam kako je najbolje rješenje nabavka nove jedinke.

Iako ste naveli da je ženka tek nedavno kod Vas, Vi možete obje ptičice pripitomiti na zavidnu razinu, samo je prije svega potrebna strpljivot. Pripitomljavanje prvenstveno podrazumijeva prihvaćanje i povjerenje između Vas i Vaše ptičice ili ptičica. Ovo znači, provođenje mnogo vremena sa njima svakodnevno a svakako je poželjno da su zajedno, pa ih tako nemojte razdvajati u zasebne krletke, osim u prvih desetak dana od nabavke nove papigice. Naime, radi socijalizacije obiju papigica najbolji rezultati postižu se ako se krletka sa novom tigricom postavi pored krletke sa ženkicom jer će se tako sa sigurne udaljenosti promatrati i upoznati.

Tigrice nikako nemojte prisiljavati na kontakte ili situacije u kojima se osjećaju nelagodno, dajte im vremena da se naviknu na Vas i Vašu okolinu. Uvijek im se obraćajte sa mekanim glasom, a prilazite krletci usporenim pokretima. Kada će i mužjaku i ženki biti udobno, odnosno na čak i Vaše naglo prilaženje krletci neće reagirati plašljivošću, tada možete početi sa učenjem na ruku. Za početak, krenite sa mužjakom, a upotrijebite drvenu prečkicu i nježno je gurnite prema prsima ptičice, dok ga poslasticom nagovarate da stane na prečku. Ovo može zahtijevati nekoliko pokušaja kroz nekoliko dana. Jednom kad će se osjećati udobno stajati na drvenoj prečki, počnite zamjenjivati prečku Vašim prstom.

Rad s tigricama traži puno strpljenja, nikad krletci nemojte prilaziti naglo, bez prethodnog javljanja. Obavezno ručno hranite ptice, tako da se naviknu na ruku, u početku s vanjske strane krletke, a kasnije i na ruku unutar krletke. Svaki put ptice vraćajte u kavez dok su dobre volje, prije nego se umore. Zadnje iskustvo van kaveza uvijek mora biti pozitivno.  

Kako su tigrice vrlo društvene ptice, pripitomljavanje u potpunosti uvijek uspijeva, samo im treba dati još vremena, pa sam uvjerena da i u Vašem slučaju uspjeh neće izostati te da će Vam pružiti još mnogo radosti i veselja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr