Povratak

Utjecaj pocinčanih predmeta-kaveza na ptice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula


P:
Dobila sam na poklon bebu tigricu, i kupila sam  pocinčanu krletku u Pet centru. Sad sam već pticu stavila u tu krletku, ali su me naknadno preplašili neki članci po internetu da cink nije dobar za ptice, te da se one mogu otrovat s istim. Da li je to točno? Da li biste mi preporučili da zamijenim ovu krletku  za neku od mjedi npr.? Brinem za zdravlje papige. Ena

O:
Cink je jedan od najznačajnijih minerala u organizmu. Sadrži ga svaka stanica a sudjeluje u aktivnosti velikog broja enzima. Osim toga, ima važnu ulogu u održavanju imuniteta, cjeljenju rana, metabolizmu kože, funkciji spolnih organa, vida, okusa i apetita itd. Osim ovih, bioloških funkcija i zastupljenosti u organizmu, cink je važan i kao element u industriji i to prvenstveno kao zaštita od korozije proizvoda od čelika i željeza (pocinčavanje) S druge strane, postoji i mogućnost trovanja cinkom (cink toksikoza) koje kod ptica može biti akutno i kronično. Akutno trovanje nastupa kada se visoka doza uzme odjednom i nastupa relativno rijetko, najčešće kada su u pitanju ekološki incidenti.

Kronično trovanje podrazumijeva unošenje viših doza cinka kroz duži period a ispoljava se znacima poremetnje gastrointestinalnog i živčanog sustava kao i poremetnje u radu bubrega, jetre i pankreasa.Ptice čupaju perje a sluznice im postaju blijede.

Utjecaj pocinčanih predmeta-kaveza na ptice kontroverzna je tema među veterinarima.Mogućnosti za trovanje ptica preko pocinčanih kaveza su minimalne jer je u većini kaveza sadržaj cinka 0-50 ppm.Osim toga,ingestija cinka sa kaveznih žica trebala bi biti u znatnijoj mjeri tj ptica bi trebala "oguliti" veću površinu kaveza da bi došlo do trovanja a to nije tako jednostavno.Uobičajeno "vješanje" kljunom prilikom penjanja i kretanja u kavezu neće dovesti do trovanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr