Povratak

Uzroci povraćanja u ptica / Bakterijski uzročnici povraćanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota
:
.,

Odgovara: Franjo Hrgota, dr. vet. med., Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Imam nimfu staru oko godine dana. U zoo centru kad sam je kupila rekli su mi da je ženka no po nagonima koje u zadnje vrijeme ima izgleda da je mužjak. Jako je znatiželjna i voli sve jesti npr. salatu,kruh,mahune,grašak, mrkvu, a najviše žutanjak kojeg je jela par dana svaki dan.Pojela je tu i tamo nezdravu hranu npr. čips jer se doslovno uvukla u tanjur i nisam ju mogla odvojiti.  Do prije par dana je bilo s njom sve u redu i odjednom se promjenila. Više ne pjeva i samo bi spavala. Kada pojede sjemenke povrati ih a kad popije vodu povrati ju van u obliku pjene. Perje joj nije više baš čisto i sjajno,a perje na glavici joj je sljepljeno. Boja izmeta joj je zelena a ponekad ima i proljev. Tako da je ovo već drugi dan da ne konzumira hranu. Pročitala sam da je koristan čaj od kamilice pa joj sada to dajem piti. Da li je možda to zbog raznovrsne hrane koju je jela ili jer se prenajela? Jedan dan sam ju odvezla kod prijateljice koja ima dvije nimfe da se malo druže. Da li možda to ima veze s njenom bolešćui? Hvala na savjetu. Valentina

O:
Povraćanje kod papiga ne treba olako shvatiti. Mnogobrojni su razlozi koji ga uzrokuju, od ozbiljnih infekcija (virusi i bakterije, gljivice i paraziti) do nečega što papige mogu pojesti.

U mnogim slučajevima infekcije su posljedica stresa i dolaze sekundarno na oslabljeni imunitet a ne treba zaboraviti ni mogućnost kontaminacije hrane i vode. Kao bakterijski uzročnici bolesti navode se Mycobacterium, Megabacteria, Pasteurella, Salmonella a od gljivica  Candida, Aspergillus, Mucor.

Osim navedenog, povraćanje može biti i posljedica stranog tijela, kamenaca, proširenja i upale voljke te oboljenja ostalih organskih sustava od koji su najčešće bolesti srca, jetre, upala gušterače, bolesti bubrega, dijabetes, perotonitis, itd. Svakako treba obratiti pažnju i na hranu kojom hranite svoju pticu jer su osobito mlade ptice osjetljive na temperaturu i konzinstenciju hrane te na višak proteina i vitamina D u hrani. Manjak vitamina A, E, selena te višak željeza, također mogu biti uzrokom povraćanja.

S obzirom da Vaša ptica ne jede, u svakom slučaju preporučujem da posjetite veterinara. Papige znaju prikrivati simptome i zato je često veoma važna pravovremena intervencija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr