Povratak

Važnost vitamina E za ptice i preparati koji ga sadrže

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: U kojem obliku pticama prije parenja dati vitamin E, budući da ga se u apotekama moše kupiti u obliku ulja ili perli. Jedan uzgajivač mi je rekao da je najbolje pustiti sjemenke kojima se ptice hrane da proklijaju i hraniti ih proklijalim sjemenjem, ali mi nije jasan postupak kojim se postiže klijanje

Anđelko

O: Vitamin E pripada skupini tokoferola i dolazi u više različitih formi. Biološki najaktivniji je alfa tokoferol i njegov značaj u svijetu pernatih životinja je velik.

Tokoferoli općenito su antioksidansi i oni u određenom smislu "čuvaju" druge vitamine,značajni su i za procese staničnog disanja,naročito u mišićno-koštanom sustavu.Osim toga,vitamin E je odavno poznat pod nazivom antisterilitetni i njegova uloga u reprodukciji je neprocjenjiva. U vrijeme nesenja jaja i mitarenja preporuča se dodavati ga u hranu odnosno vodu.

Bogati izvor vitamina E su biljna ulja, posebno suncokretovo, sjemenke, bedemi, kikiriki, jaja, žitarice i dr.

Kao poseban dodatak, vitamin E dolazi često u sastavu multivitaminskih preparata, koji obično imaju formu tekućine i dodaju se u vodu za piće. Jedan od takvih preparata je npr. Canto-Vit od proizvođača Versele Laga, Vinka od proizvođača Beaphar, Vitamin Plus od proizvođača Sera i moja preporuka je da koristite neki od ovih preparata.

Da biste postigli klijanje sjemenki žitarica, potrebno je nakvasiti ih i držati na toplom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr