Povratak

Velik apetit mlade nimfe | Prejedanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Tomislav Renić, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupio sam mladu nimfu staru 36 dana, međutim stalno je gladna i stalno jede, danas pojede po punu Pepelnicu hrane sjemenki i traži još, pa me interesuje da li se može prejesti, jer čim nema hrane krešti da joj damo, hvala mnogo. Adis

O:  Kako ste naveli da imate mladu nimfu (staru 36 dana), nije neuobičajeno da uzima veće količine hrane s obzirom na to da su njene energetske potrebe puno veće od onih kod odraslih ptica, iz razloga jer se koštani i mišićni sustavi i dalje razvijaju. Ptice imaju vrlo brzu probavu, tako da vrijeme od uzimanja hrane do njenog izbacivanja iz kloake je uglavnom je dva do tri sata.


Prejedanje može biti i posljedica problema sa voljkom, te vlasnici mogu primjetiti da njihove papige uzimaju veće količine hrane. U vezi upita oko prejedanja, postoji mogućnost prejedanja. Znakovi prejedanja su povraćanje hrane, napuhnutost i potištenost. Pregledajte hranilicu i provjerite je li nimfa svu hranu pojela ili je dio hrane izbacila. Naime, pitce ne moraju pojesti sve sjemenke u hranilici, uglavnom biraju one koje su im ukusne. Predlažemo Vam da postepeno uvodite i druge oblike hrane kao što je voće u minimalnim količinama, vitamine u vodi za piće, dodati posudu s gritom te pratite ponašanje nimfe. Ukoliko će se nimfa i dalje prejedati predlažemo Vam da kontaktirate Kliniku za peradarstvo na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr