Povratak

Veliki aleksandar - parenje i uzgoj

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam papagaja velikog aleksandra (mužjak). Zanima me sve o parenju tih papagaja. Koji su najbolji uvjeti da bi se dobilo leglo? Mislim si nabaviti ženku i zato me zanima. Hvala, Mislav

O: Veliki ili Kraljevski aleksandar potječe iz Azije, kao i njegov rođak, tzv. mali aleksandar. Doseže duljinu do 65 centimetara, krila su duga oko 25 cm, a rep je duljine do 35 cm.

Za uzgoj ove vrste papiga je izrazito bitan prostor.

Naime, dokazano je da smanjen, odnosno nedovoljan prostor za slobodni let kod mužjaka velikog aleksandra može dovesti do neplodnosti i neupotrebljivosti za uzgoj.

Zbog prije navedene činjenice, utvrđeno je da bi za uzgojni par volijera trebala biti najmanje 4 metra dugačka te oko 80 cm široka. U takve volijere se postavljaju najviše dvije ili tri prečkice različita promjera (za stajanje ljubimaca), a sve kako bi se ostavilo dovoljno mjesta za let.

Prilikom izbora "partnerice" svom ljubimcu, morate znati i to da su ženke nerijetko izbirljive. Iz tog razloga, najčešće se uparuje jedan mužjak s dvije ženke. Nakon nekog vremena (rivalstvo ženki), razvije se harmonija između mužjaka i jedne ženke - što čini par.

Sve aleksandrove papige se legu sezonski pa ih treba unijeti u volijeru početkom travnja.

Za razmnožavanje svakom paru je potrebno osigurati dva gnijezda (kako bi par mogao izabrati prikladan). Veličina gnijezda je oko 30x50x40 cm. Razog za tako velika gnijezda je u toj činjenici da mužjaci u malim gnijezdima nerijetko mogu nagnječiti mlade ili jaja. Na dno gnijezda se može postaviti piljevina. Kada par odabere gnijezdo, ženka polaže 2-4 jaja na kojem se i mužjak i ženka izmjenjuju. Inkubacija traje 23-25 dana. Nakon što se "maleni" izlegu, oni ostaju na roditeljskoj skrbi kroz narednih 7 tjedana te tada napuštaju gnijezdo. Kako će vrijeme prolaziti tako će i "maleni" poprimati i svoj karakteristični izgled, veličinu i boju perja. Mužjaci dobijaju svoja "prava" pera tek krajem druge godine života.

Kada se ljubimci spremaju za razmnožavanje, kao i tijekom podizanja mladih potrebno je pojačati prehranu te dodatno pojačati vitaminski unos. Uz vitamine prije gniježđenja može se dodati proklijala pšenica, caolin mineral, voće, dopunska prehrana,...

Naravno, sve dodatne informacije o ovoj temi možete saznati i od uzgajivača, odnosno, od djelatnika Zoološkog vrta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr