Povratak

Venecuela Amazona i Modročela: glavne karakteristike /Pripitomljavanje modročele i venecuele

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Prije 3 dana kupili smo plavočelu amazonu.Na nekim sam forumima čitao da su venezuele i plavočele vrlo slične. Moj Mika me se zasada jos boji ne želi doći na ruku itd. Molim vas da mi napisete razliku između venezuele i plavočele i ako bi mogli neke vježbe da ga naucim na prst. Unaprijed Hvala. Hrvoje


O: Obje papige koje spominjete pripadaju rodu Amazon i veoma su slične. To su srednje velike papige sa dominantnom osnovnom zelenom bojom, bez, prostim okom vidljivog, spolnog dimorfizma.Pored dominirajuće zelene boje, mogu se uočiti i žuta i plava boja pera, čiji raspored je individualno svojstvo. Modročela papiga je nešto veća i kljun joj je, za razliku od ostalih papiga, potpuno crn a odmah iznad njega je plavoobojeno čelo. Karakteristično za Venecuela Amazonu je da ima narančasto perje na rubovima krila i repa, vidljivo samo kada se krila rašire. Po tome papiga ima i naziv na engleskom govornom području: Orange-winged Amazon parrot. Ova papiga je nešto manja, točnije kraća, od Plavočele.

Izvorni habitat ovim papigama je Južna Amerika a kao kućni ljubimci raširene su po cijelom svijetu.Imaju veliku sposobnost imitacije govora, čak i dobrog kontekstualiziranja, po čemu su poznate. Životni vijek im je oko 60 godina a prehrana se temelji na različitim sjemenkama, voću, povrću i orašastim plodovima.U volijeri treba biti dovoljno igračaka i u svakom slučaju, ove papige zahtijevaju dosta pažnje i angažiranosti.

Što se tiče učenja i vježbi, osnovi principi su: poželjno ponašanje treba nagrađivati a nepoželjno ignorirati.Nikada ne treba pokušavati sa kažnjavanjem jer ne daje rezultate. Za bilo kakvo učenje papige potrebno je dosta strpljenja i vremena.Smatra se da češći ali kraći treninzi daju bolje rezultate u odnosu na duže.Učinite da cijeli postupak bude zabavan za pticu i prekinite ako ptice postane nervozna.

Osnovna vježba je npr. da naučite papigu da skoči na prst.Da biste uopće započeli mora postojati povjerenje i opuštenost kod papige.Prstom ju lagano pokušajte počešati na području ispod trbuha i izgovorite "skoči" U većini slučajeva papiga instinktivno skoči ako ima nešto nasuprot trbuha i potrebno je svega nekoliko ponavljanja za usavršavanje vježbe. Naravno ne zaboravite nagradu kada papiga izvrši naredbu. Nagrađivanje je poželjno i u vrijeme izvođenja vježbe ali u manjoj mjeri i ima svrhu stimulansa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr