Povratak

Voće (agrumi) u prehrani ptica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Da li veliki aleksandar smije jesti mandarinu i njenu koru? Moj to obožava pa pitam da li smije, da mu se ne bi nešto dogodilo. Hvala, Mislav

O: Preporuka iskusnih i "starih" uzgajivača ptica je da se agrumi, odnosno naranča, limun, grejp ili mandarina, daju tako da se plodovi iscjede i umiješaju u hranu za ptice.

Ako se plod daje izravno, mora se davati kriškica ili trećina, odnosno ne smije se davati  pola  ploda  jer se  pticama (posebno onima s tanjim kljunom ili sa šiljatim 

vrhom kljuna) kljun može zaglaviti ili zapeti (ptice obično kljunom dublje prodiru u agrume) za koru ili kožicu te se ptica zaguši sokom prije nego što uspije izvući kljun iz naranče ili sličnog agruma.

Što se tiče kore mandarine, ona se koristi kao insekticid ili repelent u proizvodnji preparata (ogrlice i sprejevi) protiv kožnih namtenika kod kućnih ljubimaca jer ima toksično djelovanje na buhe. Naravno, kod proizvodnje navedenih preparata koriste se vrlo male količine, estrahirane i otopljene u određenom "nosaču" djelatne tvari, koji se potom aplicira ili šprica po krznu ili perju ljubimaca. Kora mandarine, prema nekim istraživanjima, ima sposobnost vezivanja bakra, kobalta i nikla. Također, kod ljudi može izazvati dermatitis ili kontaktnu upalu kože te se slične pojave mogu javiti i kod životinja, posebno ptica koje imaju vrlo ubrzani osnovni metabolizam i negativne posljedice se vrlo brzo i jako očituju te dovode do uginuća. Zbog navedenih podataka, ne preporučam davati koru mandarine, koja također može sadržavati u mikro-količinama druge toksične tvari, minerale i pesticide.

Agrume treba našim pernatim ljubimcima davati u adekvatnim količinama, odnosno dnevno po kriškicu i po mogućnosti sa što manje kore ili kožice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr