Povratak

Voće i povrće u prehrani ptica - sirovo ili kuhano, sa košticama ili bez koštica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Pročitao sam da se papigama u ishranu može ponuditi i tikvica pa me zanima da li se tikvica mora prokuhati ili sirova dati; da li može sa košticama ili se trebaju koštice izvaditi iz sredine? Puno hvala. Pozdrav, Tomislav

O: Svaki uzgajivač ima svoje mišljenje na osnovu vlastitog iskustva te su dostupne i razne preporuke vezane uz ishranu papiga. Uglavnom uzgajivači preporučaju da povrće "zeleno, žuto i narančasto" ne treba kuhati jer time uništavamo hranijva svojstva i termolabilne vitamine. Ako promatramo papige u njihovom prirodnom ambijentu ili okruženju, hrane se bobicama, sjemenkama, voćem i povrćem u svježem obliku (nema kuhanja). Bilo bi poželjno da povrće i voće bude iz "domaćih vrtova", da je što manje tretirano raznim zaštitnim sredstvima. Ako kupujete povrće i voće, obavezno ga treba oprati u mlakoj vodi, osušiti i narezati.

Vezano uz koštice, ptice i papige se jako zabavljaju tražeći ih u voću i povrću, one su po sebi i hranjive, ali ne treba pretjerivati u količini. Voće i povrće ionako dnevno nudimo narezano u manje komadiće (2-3) te time kontroliramo i količinu koštica.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr