Povratak

Žako odbija svježu hranu - kako papigu navesti da jede voće i povrće?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam žakoa starog tri godine, koji ima problema s ishranom, te Vas molim za savjet. Od hrane jede samo kupovnu hranu za velike papagaje te iz te hrane uglavnom to bude samo suncokret. Voće i povrće samo malo proba, grize i baca. Pokušala sam mu držati voće ili povrće u zdjelici pola dana, no bez rezultata, radije će biti gladan cijeli dan. Odustala sam, možda je to i greška, te sada ponovo pokušavam s voćem i povrćem. Molim Vas za savjet vezano za hranu, što smije jesti i na koji način da ga prisilim.

Zahvaljujem i lijepo Vas pozdravljam,

Dijana


O: Navedeni problem prisutan je kod mnogih vlasnika papiga, kao i u zoološkim vrtovima i rezervatima.

Voće i povrće nudi se pticama tokom jutarnjih sati, što veći izbor to bolje jer prepuštamo papigi da sama izabere. Voće se reže na manje komadiće, može se iscjediti i pomiješati sa suhom hranom, sjemenjem. 

Da bi papigi bilo zanimljivije, komadići se "napikavaju" na držače koji moraju biti od drveta, s izbočinama na kojima izlažemo svježe voće.

Ovako ponuđena hrana ne smije biti dugo u krletci, već se mora ukloniti nakon sat vremena.

Ponuda svježe hrana je raznolika: od šljiva, jabuka, naranče, grejpa, papaje, breskve, rajčice... Preporuča se ukloniti kožica sa voća, kao i njihove koštice. O voću i povrću u prehrani ptica pisali smo detaljnije ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

Za vrijeme 'ponude' svježe hrane u jutarnjim satima, iz krletke privremeno uklonite posudice sa sjemenjem te ih vratite nakon 1-2 sata.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr