Povratak

Žako prekomjerno pije vodu - polidipsija | Regurgitacija i povraćanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije tri tjedna kupili smo žakoa. Dobro se prilagodila (ženka), stara 6 mjeseci, mazi se i vesela je. No jučer ujutro je pila puno vode, pa slinila. Par puta je (navečer tek) pokušala i povraćati, onako mahala glavom i istezala vrat. Proljev nema, jede tijekom dana, jedino se ne glasa puno kao inače. Jede onu skupu miksanu hranu i mandarine, te mrkvu i naranče. Dan prije dobila je 3 bobe grožđa. To je jedino "neuobičajeno" što se hrane tiče. Ne znam što je, pa sam u panici jer ja i supruga nemamo iskustva niti imamo koga pitati. Ne izgleda fizički loše, no svejedno smo zabrinuti, jer jutros opet tanka vodu, pa joj curi iz kljuna. Kao da pokušava vodom nešto izbaciti iz sebe? Inače ima onaj veliki skupi kavez, igračaka se još boji, pa ih ne stavljamo u kavez. Nema buke... Sve sasvim ok, čak smo i na godišnjem pa još nije bila dana ostala sama prijepodne. Stres? Teško mi je to reći. Uglavnom izgleda fizički ok, no ne znamo zašto guta vodu ujutro pa slini? Momir

O: Uzroci prekomjernog pijenja vode (polidipsije) kod ptica mogu biti različiti. To mogu biti bolesti bubrega ili jetre,  metaboličke bolesti, dijabetes, ali isto tako i uzimanje određene hrane, prekomjerni unosa voća, proteina, soli ili D vitamina. Postoji i takozvana psihogena polidipsija čija je pojava vezana uz uvjete u okolini koji mogu izazivati stres ili frustraciju. Određeni lijekovi također mogu izazvati polidipsiju.

Regurgitacija je pojam kojim opisujemo izbacivanje sadržaja jednjaka i voljke i kod ptica je to normalna pojava.  Ptice pri tome zabace glavu naprijed – natrag, istegnu vrat i izbace sadržaj koji je neprobavljen (npr. cijele sjemenke).  Povraćanje  predstavlja izbacivanje sadržaja želuca ili crijeva i zbog toga se razlikuje od regurgitacije. Kada povraćaju ptice pritom najčešće tresu glavom s jedne strane na drugu. Često je teško razlikovati ova dva stanja, ali je  vrlo važno je napomenuti da je povraćanje uvijek znak bolesti. Postoji veliki broj uzroka koji mogu dovesti do povraćanja i regurgitacije. To npr. infektivne bolesti, bolesti unutarnjih organa, prehrana, trovanje, gljivična oboljenja (Candida), virusi ili paraziti ( Trichomonas). Od infektivnih bolesti u obzir dolaze infekcije gram negativnim bakterijama, često kao posljedica stresa, drugih bolesti ili onečišćenja hrane i vode fecesom. Povraćanje ili  regurgitaciju može uzrokovati i promjena prehrane, preobilno hranjenje, alergije na hranu, višak željeza u hrani te neadekvatna temperatura hrane.

Da bi se ustanovio pravi razlog ponašanja kojeg ste primjetili kod Vaše papige, savjetujem Vam da zatražite pomoć veterinara koji će biti u mogućnosti pregledati pticu. Na temelju pregleda i dobivenih nalaza može se postaviti dijagnoza i odrediti odgovarajuća terapija. Pomoć možete zatražiti u Ambulanti za ptice na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, gdje rade kolege koji su specijalisti upravo za bolesti ptica. Kod njih možete dobiti i savjete o pravilnom načinu prehrane i držanja Vaše ljubimice. Broj na koji možete kontaktirati kolege je 01/2390-410, a radno vrijeme je radno vrijeme je sljedeće: ponedjeljkom, srijedom i petkom 9-11 sati, utorkom i četvrtkom 16-18 sati.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr