Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam pticu vrapca (Passer domesticus) starog oko 6 godina. Primjetili smo da je bolestan jer  danas ujutro mu se zatvorilo jedno oko, pokušali smo mu očistiti vaticom to oko, ali nismo uspjeli. Već popodne smo primjetili da mu se počelo zatvarati i drugo oko. Nema izražene druge simptome, kao probleme u probavi, nakostriješeno perje. Jedino je miran cijeli dan, ne pjeva i normalno jede. Samo da vam napomenem da je cijelo vrijeme u krletci u kući, nije na propuhu i ne iznosimo ga van. Molim vas da mi što prije odgovorite jer se bojim da se ne radi o nekoj bolesti koja se može prenijetii na ljude.
Hvala, Ivona

O: Kod bolesti očiju najčešća je upala spojnica ili konjuktiva.

Najčešće ga izazivaju mehanički uzroci (prašina, dim, strano tijelo, trauma), kemijski (amonijak iz mokraće), virusi, gljivice i bakterije. Vrlo važnu ulogu u nastanku bolesti ima nedostatak odgovarajućih antitijela ili vitamina odgovornih za rast epitela. Treba ga smatrati i simptomom niza infekcijskih i općih bolesti, respiratornih i probavnih infekcija.

Bolest se javlja na jednom, češće na oba oka. Javlja se sluzavo gnojni iscjedak različite konzistencije i boje. Vjeđe su slijepljene, naročito ujutro. Kod gnojnog konjuktivitisa otvaranjem kapka cijedi se veća količina gnoja. Sluznica je u početku blijeđa, a u kasnijoj fazi bolesti zažarena i otečena. Senzorij životinje je poremećen te se nerado kreću.

Kod kroničnog seroznog konjuktivitisa najčešći je alergija, koja kod Vaše ptičice može nastati na prašinu ili neki alergen izvana (npr. pelud...)

Slijedeće stanje koje uzrokuje edem vjeđa, bol, preosjetljivost na svjetlo i hipersekreciju suza je oštećenje rožnice najčešće zbog mehaničkih faktora.

U liječenju treba determinirati bakteriološku floru. Ako mikrobiološka pretraga nije moguća, terapirati treba lokalno antibioticima širokog spektra uz prethodno ispiranje oga fiziološkom otopinom, odnosno 3%-tnom bornom vodom ili 0,1 %-tnim Rivanolom. U ponudi Pet centra možete nabaviti Optyseptil otopinu koja sadrži bornu vodu i cinkov sulfat za otapanje i ispiranje nečistoća iz oka kaošto je gnoj, prašina, kraste.., a istodobno je blagi antiseptik. Ispiranje ima dvojaku ulogu, uklanja se gnoj da bi antibiotik mogao djelovati i vlaži se sluznica (jer su sve suze potrošene za stvaranje gnoja). Kontraindicirano je ispiranje kamilicom zato što ona djeluje stimulativno na razvoj bakterijske flore.
 
Dobro je davati i vitamine, pogotovo A, B i C.
 
Od zaraznih bolesti koje se očituju konjuktivitisom u obzir dolazi klamidioza (psitakoza, ornitoza), a pogotovo ako je Vaša ptičica mogla doći u dodir sa vanjskim pticama. O simptomima i dijagnozi klamidioze pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med. ovdje. S obzirom da je bolest zoonoza, savjetujem Vam da ptičicu u svakom slučaju odvedete u Ambulantu za ukrasne ptice na Veterinarski fakultet.

OZNAKE: