Povratak

Zebice ne sjede na jajetu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam dvije australske zebice i držim ih na balkonu. Borave u velikom kavezu u kojem sam im stavila gnijezdo od pletiva. U početku sam im stavljala slamu za gnijezdo, ali to su vadile i ženka je rušila gnijezdo, a sada sam stavila papirnate ručnike iskidane na komade. Primjetila sam da im više odgovara. Jaja budu svake godine, evo i sada ima jedno, al neće da sjede na jajima. Čak sam primjetila da muzjak tjera ženku da sjedi, ali ona jednistavno odbija. Molim za savjet. Nataša

O: Zebice obično počinju sjediti na jajima nakon što sva budu snesena. One prosječno nesu 4-5 jaja, ali ih može biti i više. S obzirom na to da je Vaša zebica snijela tek jedno jaje, za očekivati je da će ih biti još i da će sjedenje/inkubacija započeti nakon posljednjeg snesenog.

 

Zebice nije teško razmnožavati, a kako navodite da su Vaše ptice već imale jaja prijašnjih godina, vjerujem da znate i najvažnije momente u vezi reprodukcuje. Ipak, korisne informacije o ovoj temi možete pročitati i na našim stranicama, primjerice pod naslovom Razmnožavanje i briga o ptićima australskih zebica.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr