Povratak

Ženka kanarinca snijela jaja / Važnost grita i sipine kosti u prehrani kanarinca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek


P:
Imam mužjaka i ženku kanarinca (gloster), ženkica je snijela 3 jaja i danas sam primijetio njihovo malo čudnije ponašanje, zavirio sam u krletku i vidio dva mala ptića. Mislim da nisu stariji od dan-dva, još ni oči ne mogu otvoriti. Čuo sam da je prvih par dana njihova života jako kritično, pa me zanima što bih ja i kako mogao pomoći malim ptićima. Kupio sam mješavinu jaja i meda, u vašem centru u Rijeci, postoji li još što da je neophodno za njih? Primijetio sam da ih ženka hrani, a isto tako sam primijetio da mužjak hrani nju, to je valjda normalno, iako ona izlazi iz gnijezda i sama jede. Unaprijed se zahvaljujem, pozdrav. Predrag

O: Kanarinci su, kao što ste primijetili i sami, dobri i brižni roditelji i sami hrane svoje mlade  te mužjak hrani ženku. Preporuča se  dodavanje spomenute mekše hrana od jaja i meda kao dopunske energetske hrane, što im izuzetno olakšava hranjenje mladih, a i sprečava iznurivanje roditelja. Opširnije o tome možete pročitati u prijašnjem odgovoru kolegice Prehrana ženke kanarinca nakon izlijeganja mladih. Osim hrane potrebno je uvrstiti u prehranu i dodavati vitaminsko- mineralne preparate. Dobri  izvori minerala  su grit i  sipina kost.
Grit u prehrani ptica ima dvostruku ulogu. Kao prvo, predstavlja važan izvor minerala. Druga, važnija uloga je sudjelovanje u probavi hrane.  Ptice općenito, pa tako i kanarinci,  nemaju zube. Stoga im je za omekšavanje hrane radi lakše probave potrebno pomoćno sredstvo.

U prirodi su to sitni kamenčići koje ptica sakuplja unaokolo, a u kavezu je to grit. Grit koji ptica proguta sakuplja se u njenom probavnom traktu i kada ptica proguta hranu, mišići želuca se sakupljaju i rastežu i uz pomoć zrnaca grita melju hranu. Kada ptica u kavezu ne bi imala šljunka ili grita, probava hrane bila bi otežana, a u ekstremnim slučajevima može se reći da ptica čak i ugiba od gladi, iako redovito jede hranu. Zato je potrebno da se u svakom kavezu nalazi posudica koju redovito nadopunjavamo gritom.

Sipina kost kod kanarinca ima višestruku funkciju. Prvenstveno služi kao izvor kalcija i nekih drugih minerala. Također šluži i kao sredstvo za održavanje kljuna ptice, a isto tako može predstavljati neku vrstu zanimacije za pticu.

Od  tekućih vitaminsko- mineralnih preparata u trgovinama Pet centra možete pronaći JBL Otvitol, Beaphar Vinka ili Oropharma Opti-vit,  koji se prema dodaju u vodu po preporuci proizvođača.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr