Povratak

Znakovi bolesti kod ptica / Ataksija - poremećaj ravnoteže

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam plavu tigricu staru 2 godine. Prije par dana počela čudno ponašati, jako se ljuljala na prečki i teško se gibala. Odrezala sam joj nokte, ali svejedno ništa, skroz je na dnu krletke i jako se teško popne, čak je pokušala ući u zdjelicu sa hranom. Mislim se stalno pokušava namjestiti nekako da može u miru zaspati, a ne može, pa sam vas htjela pitati je li znate što joj je i kako joj mogu pomoći? Unaprijed hvala, Lucija

O: Općenito rečeno, glavni pokazatelji bolesnog stanja kod ptica su napuhnutost perja (našušurenost), snuždenost, odbijanje hrane i vode.

No, treba spomenuti i niz drugih: znakovi bolesti karakterizirani promjenama u općem izgledu ili stanju papigice - skvrčenost, sjedenje nisko na prečki, sjedenje na dnu krletke, glava stavljena pod krilo i stajanje na dvije noge, slabost, gubitak ravnoteže i slično. Zatim, promjene u ponašanju i općem stavu - inaktivnost, smanjena aktivnost ili promjene u vokalizaciji ili pjevanju, spuštena krila, napadaji, prekomjerno spavanje, slab odgovor na stimulanse iz okoline, promjene u osobnosti (npr. više agresivnija, više potištena), pojačani ili smanjeni apetit ili pijenje, povraćanje ili regurgitacija, otežano defeciranje, začep, proljev, otečenje u području voljke, gubitak tjelesne težine, iscjedak iz ustiju i drugo.

Slabost, otežano disanje, krvarenje, ozljede, kolaps, napadi ili drugi znakovi središnjeg živčanog sustava su osobito opasne situacije i potrebno je hitno potražiti pomoć veterinara.

Poremećaj ravnoteže u ptica (ataxia) definira se kao nesposobnost voljnih pokreta mišića. Ptice koje boluju od ataksije kreću se lelujavo, stoje raširenih nogu kako bi održale ravnotežu ili se zakvače kljunom za rešetkicu krletke u kojoj boravi ili neki drugi predmet u krletci. U težim slučajevima ataksije posrću i često padnu sa prečkice. Također, javljaju se i opći simptomi poput letargije, našušurenosti perja, otežanog disanja i prekomjernog spavanja.

Ataksija se javlja uslijed poremećaja živčanog sustava ili koštano-mišićnog sustava.

Poremećaji živčanog sustava najčešće su uzrokovani oštećenjima kralješničke moždine, unutarnjeg uha ili mozga, a rezultiraju nemogućnošću mozga da primi informaciju o položaju udova, tijela ili same glave u prostoru ili nemogućnošću mozga da koordinira pokrete. Oštećenja navedenih dijelova živčanog sustava mogu nastati uslijed infekcije, traume ili pritiska a obično se uočavaju i drugi neurološki simptomi poput držanja glave na jednoj strani, kretanja u krug, abnormalnih mentalnih aktivnosti ili napada. Utjecaj na moždane funkcije imaju također i metabolički poremećaji poput bolesti jetre, bubrega, gušterače ili paratireoidne žlijezde. Utjecaj nastaje zbog nemogućnosti izbacivanja toksičnih metabolita iz organizma ili nemogućnosti održavanja normalne razine glukoze ili kalcija u krvi.

Kod oštećenja koštano-mišićnog sustava dolazi do nemogućnosti odgovora mišića na podražaje i signale koji dolaze iz mozga.

Liječenje se, ovisno o uzroku, provodi hospitalizacijom za nadoknadu tekućine kod teških, kritičnih slučajeva ili dehidracije, antibiotskim ili antigljivičnim lijekovima direktno u usta ili vodu za piće, vitaminsko-mineralnom potpornom terapijom.

Ataksija je vrlo ozbiljna bolest u ptica i zahtijeva veterinarsku pomoć. Savjetujem Vam da se obratite na Veterinarski fakultet Ambulantu za ptice kućne ljubimce, a u međuvremenu tigricu držite u toploj, mirnoj i tihoj okolini, uklonite prečkice i ljuljačke iz krletke, stavite plitke posudice za vodu koje može lako dohvatiti a hranu posipajte u blizini ptice. Do neuroloških problema u ptica mogu dovesti i otrovi koji se upotrebljavaju u kućanstvu (osvježivači zraka, dezinfekcijska sredstva za kupaonicu, dezodoransi, i sl.), zatim dim cigarete, pa tigricu smjestite van dosega navedenih tvari.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr