Povratak

Žuljevi, čvorovi, kraste i bolna ukočenost nogu kanarinca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam bakarnog kanarinca starog 6 godina i ne pjeva mi više. Slabo se kreće, tj. nikako ne može na noge, oslanja se tijelom. Na jednom je mjestu stalno. Ima zadebljane zglobove tačno "na raskršću" 4 kandže, da tako opišem. Ima i zadebljalu kožicu po nogama, možda je to uzrok. A ne pjeva nikako, čujem ga naveče kad spavam, kako otežano diše ili kašlje, tj. hroplji. Proljev nema, ali non stop jede i vrši nuždu, a izmet je malo bjelkast i brzo se ubuđavi. Imao sam parazite po prečkama, ali sam to riješio, detaljno.
Pomozite, dajte savjet neki.
Jasmin

O: Kanarinci prenose svoje izmetine s poda na prečke, gdje se one osuše, a prečke postanu hrapave i oštre. Radi toga im je potrebno češće očistiti noge jer se ispod prljavštine stvaraju upale i otekline.

Potrebno je u krletke postaviti četverouglaste prečke širine 1,5 do 2 cm, kojima su gornji rubovi izglađeni. Radi toga i prečke je potrebno stalno čistiti.

Od prljavštine hrapavih prečaka stvaraju se čvorovi, slični ljudskim kurjim očima, koje tada je potrebno omekšati maslinovim uljem i ukloniti šiljastim drvcem (npr. čačkalicama).

Da se spriječi tvorba ovakvih krasta, kanarincu je potrebno češće prati nožice čistom mlakom vodom u koju kapnemo nekoliko kapljica joda. Uvijek treba paziti da se kanarinac ne prehladi pri kupanju.

Kanarincima nerijetko naraste na nogama nova koža prije nego što se stara oljušti. To uzrokuje jake boli kod kretanja. Na zglobovima se opažaju otekline i upale pa kanarinac sjedi mirno, žalostan i ne pjeva. Prvo što trebamo učiniti u tom slučaju je da premažemo kanarincu stare žuljeve maslinovim uljem da omekšaju, a nakon 10-ak sati oprezno ih uklonimo, što ne ide bez boli. Kanarinac nakon toga ne može stajati na nježnoj kožici svojih kandžica te onda ga stavimo u krletku iz koje uklonimo prečke i pijesak, a na pod u krletku stavimo debeli sloj upijača. Nožice mu hladimo povremeno otopinom alauna u vodi, a potom, kada se osuše, premažemo s malo glicerina. Ponavljamo nekoliko dana.

Nožice treba redovno oprati mlakom, sapunastom vodom.

Također, kod reumatizma se pojavljuje bolna ukočenost, ponajviše kao posljedica prehlade. Liječi se stalnom toplinom, napitkom koji sadrži salicilnu kiselinu u omjeru 1 : 500. Topla pješčana kupelj osobito pomaže.

Kako po kliničkoj slici Vašeg ljubimca odgovaraju različite bolesti, savjetujem Vam da se obratite u ambulantu za ptice, pri Zavodu za peradarstvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu gdje će kolege biti u mogućnosti utvrditi točno o čemu je riječ te Vas u skladu s istim dalje savjetovati. Kontakt broj ambulante je 01/ 23 90 410, a radno vrijeme je ponedjeljkom, srijedom i petkom 10-12 sati, utorkom i četvrtkom 16-18 sati te subotom 9-11 sati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr