Povratak

Češanje i neuredno perje ptice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Jako sam zabrinuta, moja papigica Lina češe se po glavi. Ostalo je sve ok, pratim je stalno. Šta može biti na glavi i koji je lijek? Na mjestu gdje se češe, na vrhu glave, perje se nekako ukrutilo i više nije ok i razdvojilo se, a ne vidim na oko ništa pa ne znam o čemu je riječ.  Meni se čini kao neka šuga ili tako nešto.
Molim vas, pomozite mi. Maja

O: O češkanju u ptičica pisala je kolegica Danijela Biban, dr.vet.med. ovdje. Prilikom mitarenja, perje ispada tako da ga ptica sama izvuče ili se pero izdvoji od folikula i ispadne.

Novo perje koje izbija je u hitinskim ovojnicama i uzrokuje svrbež. Zato se ptice, dok se mitare, često čupkaju i grebu, uklanjajući te hitinske košuljice s novoga perja ili vadeći stara degenerirana pera. Naravno, do glave ne mogu kljunom doprijeti pa se češkaju nogom.

Često vlasnici pri izdašnom mitarenju zatraže veterinarsku pomoć misleći da je ptica bolesna.

Rast perja je za pticu znatan metabolički napor, posebno zbog potrebe velikih količina bjelančevina i kalcija za sintezu perja.

Znači, kada ptica ima problema s neurednim perjem, prvo se isključi prisutstvo ektoparazita na način kako je to opisala kolegica u prethodno navedenom tekstu. Zatim se ponude u vodu multivitaminski pripravci napravljeni za potporu pticama u mitarenju (Muta-vit od Versele- Laga, Mausertrophen od Beaphara i Papageno od JBL-a) ili prah (Prime). Ukoliko ptici i dalje ne bude dobro, možete se obratiti Ambulanti za ukrasne ptice na Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55 ili na broj telefona 01/2390-410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr