Povratak

Čupanje perja i iznenadna agresija žakoa - poremećaji ponašanja u papiga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam žakoa starog devet godina, ručno odhranjenog. Cijelo vrijeme je u dobrom okruženju i bio je jako pitom i puno govorio. Supruga je cijele dane s njim i nju prihvaća kao gazdu. Prošle godine, iz nepoznatih razloga, iznenada se s prednje strane potpuno počupao. Prestao je govoriti i postao je agresivan. Doslovce napada s ugrizima kad ga pustimo iz krletke. Tretiramo ga već više od šest mjeseci s JBL Papageno kapima, no bez rezultata. Kad mu malo naraste perje odmah ga počupa. Razmišljao sam davati mu nekakve vitamine u vodu da se smiri, npr. B vitamin? Možete li mi predložiti što i dati još neke preporuke da riješim problem. Pozdrav, Mladen

O: Problem promjene ponašanja kod papiga (posebno većih vrsta) je vrlo učestao, a glavni uzroci su dosada ili neuroza. Papige su vrlo inteligentni ljubimci i kao takvi zahtjevaju i trebaju biti okupirani (učenjem trikova i govora, igračke u krletci i slično), krletke ne smiju biti premalene, okolina oko krletke mora biti njima zanimljiva (blizu prozora ili terase), prečke u krletci moraju biti odgovarajućeg promjera (prema veličini ptice i njenim nogicama), a, također, papige ne smiju dugo ostajati same bez vlasnika.

Ako ijedan od prethodno navedenih čimbenika izostaje ili nije u potpunosti zadovoljen, papiga mijenja ponašanje, što se ispoljuje kreštanjem i čupkanjem vlastitog perja. Papige su inače vrlo senzibilne i osjetljive životinjice te jako odreagiraju na male promjene u svojoj okolini, kao što je novi ljubimac u kući, lajanje pasa, promjena igrački i zdjelice u njihovoj krletci, bučni posjetioci, preseljenje u novi stan i slično.

Držanje papige isključivo unutar krletke je najveći uzrok neurotičnog ponašanja, kao i preagresivno kažnjavanje od strane vlasnika (zbog kričanja ili štipanja). Također, papigu treba dobro pregledati i isključiti mogućnost postojanja parazita, bakterija ili gljivica koji su isto uzrok čupkanja perja.

Liječenje, u slučaju neuroza i promijenjenog ponašanja, je vrlo otežano i ne daje zadovoljavajuće rezultate. Papigi treba staviti tzv. elizabetanski ovratnik koji se skida tek kada perje dosta naraste. Također, treba pripaziti na prehranu (treba biti što raznovrsnija). Vlasnik mora dodatno posvetiti još veću pažnju ljubimcu, krletku treba povremeno premjestiti po stanu, ponuditi ljubimcu nove igračke (koje treba oduzeti kada ih ptica počne jako uništavati), kao prečke koristiti prirodne grane voćaka ili vinove loze (suhe), treba osigurati "tajno i skrovito" mjesto unutar krletke ili u jednom od ormara ili polica unutar stana. Zatim, ptica se mora odmarati tokom dana, odnosno 8-12 sati treba biti na danjem (i umjetnom) svijetlu, ali ne više od 18 sati.

Liječenje preparatima je zadnja solucija i treba biti određena od strane veterinara (diazapem, haloperidol i drugo).

Dovođenje nove papige, kao moguće družice, može biti opasno za zdravlje pridošlice jer joj "stara" papiga može pokazati kako čupkati svoje perje. U trenutku čupkanja perja, ptica se može "kazniti" pokrivanjem krletke u trajanju od tri minute, koje se može povećavati do 15 minuta ako problem i dalje perzistira. Vikanje na papigu u momentu kada je uhvatite "na djelu" se ne preporuča jer će ptica to prihvatiti kao "nagradu", s obzirom na to da je konačno privukla željenu pažnju od strane vlasnika.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr