Povratak

Afrički tvor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molila bih savjet. Predivni su mi afrički tvorovi. Prvi put sam ih srela u nekakvom pet shopu u Karlovcu. Koliko sam mogla pročitati na internetu svi kažu da je bolje da ih kupim od nekog tko ih uzgaja, a ne iz pet shopa jer se tamo uopće sa njima ne bave i da ih je teško poslije pripitomiti. Da li je to istina i što bi još trebala znati o njima. Unaprijed puno hvala, Iva

O: Afrički tvor je sisavac iz porodice Mustalidae. Vrlo je inteligentan, čist, tih, zaigran , voli se maziti i jako je znatiželjan. Veže se za osobu koja se o njemu brine (hrani ga, čisti, igra se s njime, mazi ga).

Pokazuje sklonost prema samo jednoj osobi. Tvor spavajući provede 3/4 dana. Voli sakrivati svoj plijen. Tijelo mu je duguljasto, nogice su kratke, oči i uši male, a rep dugi. Na svakoj šapici ima 5 prstiju (potrebno im je kratiti nokte). Prosječna duljina tvora je 40-60 cm. U koži se nalaze lojne žlijezde koje izlučuju mošusni miris. Sa strane analnog otvora nalaze se analne žlijezde koje sadrže tekućinu intenzivna mirisa koja tvorovima služi za dezorijentiranje napadača. Tvorovi imaju dlaku i podlaku, nemaju znojne žlijezde (ne znoje se), pa su skloni toplotnom udaru (ne ih ostavljati na direktnom sunčevom svjetlu jer je već iznad 27ºC za njih pretjerana vrućina, a na 30-32 stupnja slijedi toplotni udar).

Za držanje tvora kao kućnog ljubimca potrebno je nabaviti žičani kavez koji ima više etaža. Kavez mora biti prostran, lako održiv, dobro ventiliran, mora imati dovoljno uske rešetke i mora sadržavati pojilicu, keramičku zdjelicu za hranu, posudu za obavljanje nužde i ležaljku (košaricu).

Tvorovi su potpuni mesojedi i nisu sposobni probaviti proteine biljnog porijekla. Nemaju slijepo crijevo, metabolizam im je jako brz i potrebno im je davati hranu 10 puta dnevno. Do 3-4 godine starosti preporučuje se tvorove hraniti najkvalitetnijom hranom za male mačiće (sadrži više masti i proteina). Kad tvorovi navrše 4 godine, potrebno ih je hraniti s najkvalitetnijom hranom za odrasle mačke. Svakako se preporučuje da tvorovi jedu dehidriranu hranu zbog higijene zubi i desni i nije lako kvarljiva, a mekanu hranu (konzerve, paštete, vrećice) je potrebno davati kod odbijanja mladunaca od sise. Posebna su im poslastica kuhano meso bez kostiju, tvrdo kuhana jaja, sir, banane. Ne smije se tvorovima davati hrana za pse, nekvalitetna hrana za mačke, kosti, mlijeko i mliječni proizvodi, slatkiši i hrana bogata ugljikohidratima, sirovo meso i jaja (neutraliziraju biotin-vitamin H), riba i hrana bogata vlakninama (nemaju slijepo crijevo i ne mogu je probaviti).

Tvorove možete kupati jednom mjesečno šamponom za pse, mačke ili tvorove. Potrebno ih je četkati u periodu linjanja jer se lizanjem mogu sakupiti trihobezoari (kuglice od dlake) koji mogu dovesti do opstrukcije.

Tvorovi su spolno zreli sa 6-8 mjeseci, rasplodni period im je od 3-9 mjeseca (fotoperiod-dulji dan-estrus). Ženka tvora se stalno tjera ako se ne pari, pa može uginuti od iscrpljenosti. Zato se tvorovi koji se ne koriste za rasplod steriliziraj. Graviditet kod tvorova traje 38-44 dana. Ženka može okotiti 1-18 mladunaca. Tjedan dana prije poroda ženka se počinje linjati i radi gnijezdo od dlake. Ženka tvora ima 5-9 mliječnih žlijezda. Bebe tvorići se rađaju bez dlake, gluhi i slijepi. U dobi od 3 tjedna se tvoriće počinje prehranjivati i tada počinje rukovanje sa njima. Tvorići se od majke odvajaju sa 6 tjedana.

U Pet centar tvorovi dolaze s veterinarskom svjedodžbom (što znači da ih je pregledao veterinarski inspektor) kao bebe, stari oko 2 mjeseca. Bilo da kupite tvorića kod uzgajivača ili u trgovini za kućne ljubimce, morate se s njime baviti. Svaka mlada životinja, ako imate dovoljno vremena, strpljenja i živca, se dade pripitomiti i naučiti neke stvari. Zato Vam preporučujem da nabavite tvora koji je mlađi od 3-4 mjeseca, ali samo ako imate dovoljno vremena i ljubavi koja mu je potrebna za zdrav i sretan život.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr