Povratak

Aromaterapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me što mislite o primjeni aromaterapije kod kućnih ljubimaca, imate li takvih iskustava te da li se takav vid liječenja kod nas primjenjuje? Hvala!
Lorena

O:

Aromaterapija je postupak primjene čistih prirodnih eteričnih ulja u svrhu poboljšanja stanja na fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj i duhovnoj razini. To je područje komplementarnog iscjeljivanja i koristi se u medicini. Do sada mi nije poznato primjenjuje li itko od veterinara u Hrvatskoj aromaterapiju na životinjama u svojoj praksi.

To je zapravo povratak prirodi gdje se koriste eterična ulja koja posjeduju izbalansiranu mješavinu sastojaka i njihove aromatske sposobnosti ovise o međudjelovanju tih tvari.

Aromaterapija ne može štetiti životinjama, kao niti ljudima, a možda je samo pitanje vremena kada će se početi koristiti u veterinarskoj medicini. Kao alternativni način liječenja već se koristi akupunktura i homeopatija, pa ne vidim razlog zašto se ne bi koristila i aromaterapija.

Uostalom, u našim prodavaonicama možete naći šampone koji sadrže zob, ulje čajevca, lavandu, aloa veru, zatim bademovo, nerčevo ulj, ulje koje sadrži jaglac, te ulje koje sadrži drvo čaja, a koristi se kod uboda insekata, te djeluje antiseptički i analgetski. Sve te pripravke mogli bismo tretirati kao aromaterapeutske.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr