Povratak

Buhe u stanu i ogrlica protiv buha

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 2 godine starog mačka koji uglavnom prebiva u dvorištu i naravno ima buhe. Sada smo ga, po zimi, počeli puštati u kuću i primjetila sam da imamo buhe u stanu (mene najvise grizu). Danas sam 2 puta temeljito posisala stan i pošpricala biokilom i opet nakon toga 2 puta posisala, te mačka našpricala 2 puta biokilom i to najviše po vratu. To je za prvu ruku, dalje namjeravam napraviti po vašim uputama iz jednog vašeg odgovora. No mene zanima bi li za mog mačka bilo dobro da mu kupim ogrlicu protiv buha? On je naime pun rana od tučnjave s drugim mačkama zbog čega se bojim da mu ogrlica ne naškodi. 

I prije sam imala neugodno iskustvo s ogrlicom, ali s drugim mačkom kojemu je pala dlaka oko ogrlice i nije se oporavio oko godinu dana. Zbog toga se iskustva bojim ponovno pokušati. Htjela bi ga i dalje puštati u kuću a bojim se radi buha. Molim vas za pomoć! Hvala,
Petra

O: Buhe su nametnički kukci koji spadaju u red Siphonaptera, sekundarno beskrilni u svim razvojnim stadijima. Tijelo im je bočno spljošteno, smeđe boje, koža hitinizirana s mnogo četina. Na glavi se nalaze kratka ticala od dva članka. Usni organi služe za bodenje i sisanje. Odrasle buhe se hrane krvlju i to najčešće parazitiraju na sisavcima, dok vrlo mali broj živi na pticama. Stražnje noge buhama služe za skakanje, pa mogu skočiti i preko sto puta dužine svoga tijela.

Buhe mogu vrlo dugo preživjeti izvan svoga domaćina bez krvnog obroka. Ličinke buha žive u neposrednoj okolini svoga domaćina (ležajevi, jastuci, deke, tepih, procjepi parkete i sl.), te se hrane truležom. Nakon dva presvlačenja ličinka se zakukulji i u povoljnim uvjetima razvojni stadij se završi za manje od mjesec dana.

U svijetu je poznato preko 2000 vrsta buha, rasprostranjene su širom našeg kontinenta, gdje god ima sisavaca.

Porodica Pulicidae ima više vrsta među kojima je i mačja buha Ctenoceophalides felis. Buhe su prijelazni domaćini različitih patogena, a jedan od njih je i Dipylidium canicum (pasja trakavica) koja može inficirati pse, mačke pa i čovjeka.

Buhe na mačkama pronalaze zaštitu od hladnoće i bogat izvor hrane. Za hranu koriste ljuskice kože, ostatke izmeta, te krv koju sišu ubadajući svoga domaćina. Buhe svojim prisustvom izazivaju svrab u životinja, a često mogu biti i uzročnici alergijskog dermatitisa u mačaka (ubodom ubrizgavaju svoju slinu, koja u domaćina spriječava grušanje krvi). U slini buha nalaze se posebni enzimi koji izazivaju alergiju u obliku manjih ili većih crvenih edema i eritema i neprestanog pruritusa (češanja).

Na tržištu postoji veliki broj preparata, ali pri kupnji treba obratiti pažnju da preparat nije toksičan za vašu mačku i za ljude. U trgovinama i veterinarskim ljekarnama Pet centra nudimo veliki izbor takvih preparata u obliku šampona, prašaka, sprejeva, ogrlica, te spot-on pripravaka.

U stanu je dovoljno da borave dvije ženke i dva mužjaka buhe, te se u vrlo kratkom roku razmnože, a unutar 15 dana u vašem stanu se može naći i do 500 mladih jedinki, koje isto tako mogu izleći isto toliko, pa za 45 dana u stanu može biti i do 25 milijuna jedinki. Mačja buha ne parazitira na čovjeku, no nerijetko zna skočiti na čovjeka, ubosti i pobjeći (kao što je i kod Vas slućaj). Stoga Vam savjetujem sljedeće:

1. Usisajte stan, sve površine, tepih, parket, pločice i sl. Time ćete se riješiti barem 40% buha. Nakon usisavanja obavezno bacite vrečicu iz usisavača.

2. Operite jastuk, dekicu ili ležaj na kojem maca boravi, a ako mačka boravi na Vašem krevetu, također operite i posteljinu, te dobro usisajte mjesto ispod madraca kao i sam madrac.

3. Sljedeći je korak prskanje podova, kreveta i drugih povšina insekticidnim sredstvom. Biokil je dobar izbor, nije toksičan za ljude niti za životinje. To ćete napraviti tri puta u razmaku od tjedan dana.

4. Mačku okupajte u šamponu koji uništava buhe, ostavite šampon da na mački djeluje 5-10 minuta, te ponovite šamponiranje dva puta za redom, a nakon toga još jedanput u roku od tjedan dana.

Pošto Vaša mačka ima rane po tijelu ne preporučam Vam korištenje sprejeva, praška, ogrlica i sl.  Preporučujem da u prvih tjedan dana koristite Belogent kremu koja sadrži kombinaciju kortizona i antibiotika, kako bi spriječili potencijalnu alergiju i infekciju. Kremu možete nabaviti u našim veterinarskim ljekarnama, a koristi se 3 puta dnevno u trajanju 7-10 dana.

5. Kada mu rane zacijele, mačku aplicirajte Frontline sprej protiv buha i krpelja. Sprej špricajte od repa prema glavi, odnosno suprotno od rasta dlake, razmičući dlaku tako da preparat dođe do same kože, koristite pri tome rukavice. Pošpricajte i glavu mačke ali pazite da preparat ne dospije u oči. Nakon toga rukavicama dobro utrljajte preparat u kožu.

Kod apliciranja Frontline-a vodite računa da se mačak ne smije kupati niti na bilo koji način smočiti dva dana prije i dva dana poslije aplikacije. Kasnije, kada se riješite buha, možete koristiti tzv. spot-on pripravke - "ampule" Frontline, Advantage ili Stronghold.

Nadam se da sam Vam barem djelomično pomogla, te da ćete problem s buhama uspješno rješiti.

Za sve nejasnoće i dodatne informacije možete se uvijek obratiti veterinarima u Pet centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr