Povratak

Cijepljenje tvora / Ručno othranjivanje mladunaca tvora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam nekoliko pitanja u vezi afričkog tvora. Mora li se tvor cijepiti protiv  štenećaka i bjesnoće svaki mjesec? Ako majka tvor odbaci svoje mlado kako ga onda othraniti i pobrinuti za njega?

Pozdrav, Leon


O:Cijepljenje protiv štenećaka, kao i protiv bjesnoće, provodi se jedanput godišnje. Češća, višekratna, cijepljenja rade se samo inicijalno radi postizanja odgovarajućeg imunog odgovora.

Mladunci tvora su nesamostalni i bez majke potpuno bespomoćni. Kako bi preživjeli nužno je pružiti im maksimalnu njegu koja podrazumijeva odgovarajuću prehranu i uvjete držanja.

Malim tvorićima mora biti toplo pa je nužno osigurati im dodatno grijanje, pri tome treba paziti da ne odlutaju iz gnijezda jer se lako pothlade.

Što se tiče ručnog hranjenja, ono mora biti zasnovano na mliječnoj zamjenici za štence ili mačiće (3 dijela) i vrhnju (1 dio). To nije idealna hrana za male tvorove jer su njihove potrebe za proteinima i mastima veće nego kod štenaca ili mačića. Smjesa uvijek mora biti zagrijana, a tvorićima treba dati da jedu koliko mogu i to, ovisno koliko su stari, četiri puta dnevno ili češće ako su veoma mladi. Ukoliko su mlađi od deset dana, njihovo othranjivanje je pravi izazov. Kada budu stari tri tjedna, treba im uvoditi čvrstu mokru hranu. S mlijekom ne treba potpuno prestati do starosti od 6-8 tjedana, tj. treba ga postupno smanjivati.

Nakon toga, tvoriće treba hraniti gotovom hranom za odrasle tvorove. Više o tome možete pročitati ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr