Povratak

Diabetes insipidus

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me nešto o dijabetes insipidusu kod domaćih životinja? Hvala, Miloš

O: Diabetes insipidus je poremećaj u resorpciji vode u bubrezima koji nastaje zbog smanjenog lučenja anti-diuretskog hormona (ADH) iz stražnjeg režnja hipofize (kranijalni, centralni diabetes insipidus) ili zbog smanjene mogućnosti odgovora na ADH od strane bubrega (nefrogeni diabetes insipidus).

Klinička slika diabetes insipidusa je poprilično slična kliničkoj slici neliječenog diabetes melitusa.

Razlike su u tome što kod diabetes insipidusa mokraća nije slatka (ne sadrži glukozu) i nije prisutna hiperglikemija (povećane vrijednosti glukoze u krvi). Znakovi bolesti: poliurija, urin niske gustoće, polidipsija (povećano uzimanje tekućine), dehidracija organizma ako se tekućina ne nadoknaduje. Od drugih kliničkih znakova mogu biti prisutni i groznica, povraćanje, proljev.

U dijagnostici diabetes insipidusa koristi se utvrđivanje krvnih vrijednosti glukoze, bikarbonata i kalcija. Također, analizom urina može se uočiti izrazito razrijeđena mokraća s niskom specifičnom težinom, te niske vrijednosti elektolita i osmolariteta mokraće.

Liječenje ovog poremećaja ovisi o obliku bolesti.

Za sve druge informacije vezane za ovu bolest i Vaš konkretni slučaj, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru ili na klinike Veterinarskog fakulteta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr