Povratak

Higijenske navike i učenje tvora na obavljanje nužde / Suživot tvora i mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam tvoricu, 3 mj. staru. Već je 3 tjedna kod mene i ne mogu ju naučiti da obavlja nuždu u wc. Mijenjala sam vrste pijeska, od mačjeg do onog za glodavce i ni jedan joj ne paše, samo ga izbaca po kavezu. Imam još jedno pitanje. Uz tvoricu imam još i čivavu i mačku, s čivavom se slaže, dok ju tvorica ne počne gristi, ali s mačkom ne, mačka se boji i stalno bježi. Bih li ih mogla ikako sprijateljiti?
Hvala, Maja

O: Iako se općenito smatra kako se tvorovi vrlo lako mogu naučiti na obavljanje nužde na jednom mjestu, nerijetko je potrebno uložiti napora da ih se to nauči.

 Uvriježeno je mišljenje kako je dovoljno staviti pijesak za vršenje nužde u posudu primjerenu za to, no kako se tovori najčešće prerano odvajaju od majke, često ne nauče osnovne higijenske navike.

Također, često se za tvorove pretpostavlja kako imaju relativno slične higijenske navike kao i mačke, no u većini se slučajeva pokazalo kako se oni ne vraćaju na jedno mjesto obavljati nuždu, već je prioritet postaviti ljubimcu nekoliko mjesta za obavljanje nužde na strateškim mjestima. Naime, ukoliko im nedostaje posuda za vršenje nužde, obično odabiru mjesto u kutu prostorije ili kaveza u kojem borave kada osjete potrebu za obavljanjem nužde.

Za početak, ukoliko ste Vašoj ljubimici stavili samo jednu posudu za vršenje nužde, stavite još jednu npr. u drugi kut kaveza, ujedno osiguravši da ih tvorica ne može micati po svojoj volji. Pritom vodite računa da je posuda dovoljno velika za njezino tijelo i dovoljno niska da nesmetano može ući u nju. 

Preporuča se pustiti tvoricu van kaveza tek kad u potpunosti usvoji naviku obavljanja nužde u posudu. Ukoliko ste primijetili mjesta na kojima češće obavlja nuždu kada je vani, na ta mjesta stavite posude za obavljanje nužde ili novinski papir. To će je privući da po potrebi obavi nuždu na predviđenom mjestu. Također, ukoliko je vadite van kaveza na igru, najprije ju mazite 5 minuta, a zatim stavite natrag u kavez i inzistirajte na upotrebi posude za vršenjem nužde jer često znaju samo izvesti pokrete obavljanja nužde u žurbi za izlaskom van.

Redovito čistite posudu za obavljanje nužde blagim deterdžentom za posuđe, no uvijek uspite i malo iskorištenog pijeska jer će Vaša ljubimica mirisom biti 'privabljena' obavljati vršenje nužde u posudi.

Ovo što ste primijetili da razbacuje pijesak sasvim je normalna pojava u toj dobi, kada tvorići naročito vole istraživati i kopati. Preporučila bih Vam, kao prevenciju zdravstvenih problema, da se odlučite za pijesak koji se ne skuplja ili je krupniji (silikonski ili od drva), kako joj ne bi kamenčići upali u nosne prohode. Također, izbjegavajte mirišljavi pijesak kod kojeg su moguće iritacije sluznice nosa, kao i alergije.

Također, kada se govori o higijenskim navikama, neizostavno je imati na umu i prehranu tvora. Naime, u prosjeku prolazi oko 3-4 sata od uzimanja hrane pa do njezina izlsaka van probavnog sustava. Ujedno, što je veći udio bjelančevina iz mesa u prehrani, rezultat je manje otpadne tvari. Tvorovi ne mogu probaviti biljne bjelančevine pa tako davanje veće količine manje kvalitetne hrane za tvorove samo rezultira većim motilitetom crijeva i volumenom stolice. Prilikom nabavke hrane vodite računa da ona sadrži najmanje 32% bjelančevina životinjskog porijekla.

U većini slučajeva tradicionalni pristupi učenja obavljanja nužde u psa i mačke nemaju osobitog učinka kod tvorova, tako da usmjerite poticanje dobrih higijenskih navika nagrađivanjem sa vremenom boravka van kaveza ili omiljenom poslasticom. S obzirom kako je Vaša tvorica vrlo mlada vjerujem da će brzo usvojiti obavljanje nužde na željenom mjestu.

Što se pak tiče slaganja sa mačkom, općenito se smatra kako to prvenstveno ovisi o njihovu temperamentu  i karakteru, no u pravilu se vrlo dobro slažu. Pritom, kontakte treba provoditi isključivo uz Vaš nadzor, sve dok ne budete sigurni da neće načiniti nažao jedan drugome.

Spomenuli ste kako se Vaša mačka boji novopridošlog ljubimca. Osjećaji poput straha i brige štite mačku od prijetnji i opasnosti. Smatra se da mačići razvijaju svoja društvena ponašanja u periodu od tri do sedam tjedana starosti. Ako se unutar tog perioda života ljubimca osigura dovoljna interakcija s pripadnicima drugih životinjskih vrsta te ljudi, velika je vjerojatnost da će se veza ostvarena zadržati i tijekom cijelog života. Na takav način je moguće prevenirati strah i nepovjerenje ljubimca te osigurati skladan suživot mačke i drugih ljubimaca te mačke i ljudi. No, i kod odrasle mačke moguće je uspostaviti društvene veze, međutim potrebno joj je osigurati dovoljnu količinu aktivnosti, zanimacije, igrački, grebalica te poslastica - kao nagrada za pozitivne reakcije i interakcije. U svakom slučaju, neka prihvaćanje ide polako, zajednički boravak nemojte forsirati, odustanite kada mački bude previše stresno, a kontakte ponovite za nekoliko sati ili tek slijedeći dan.

Uvijek imajte na umu  da bi se mačka mogla osjećati zapostavljeno ukoliko svo svoje slobodno vrijeme posvetite tvorici pa tako načinite ravnotežu u pružanju pažnje Vašim ljubimcima kako bi suživot bio na obostrano zadovoljstvo.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr