Povratak

Idealni ljubimac za djecu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Možete li mi reći koji je najbolji kućni ljubimac za djecu? Super vam je Pet-centar u Heinzelovoj i u Drvinju.

O: Kao omiljene kućne ljubimce koji jednako uveseljavaju kako djecu tako i odrasle preporučila bih dvojezupce i glodavce. Opisat ću neke od popularnih vrsta, pa se nadam da će jedna od njih i Vas osvojiti. Kunići - su vrlo pitomi, dragi, veseli, inteligentni, vole društvo ljudi, a mogu se čak i pomalo dresirati. Kao i sve druge životinje, zahtijevaju određenu brigu i njegu. Životni vijek im je oko 10 godina, te stoga budite spremni na jedno dugo prijateljstvo i obvezu.

Najveći dio dana i noći provode u spavanju ili dremuckanju. Najzaigraniji su predvečer i tijekom večeri. Tada im svakako treba omogućiti slobodno kretanje. Vole kada ih se dira i mazi, a ponekad znaju biti vrlo uporni ako nisu dobili svoju dnevnu porciju nježnosti (guranje njuškice pod vašu šaku je najočitiji znak). Neki kunići mogu biti i agresivni, pa ponekad čak i ugristi. Takvo ponašanje im nije urođeno, nego je rezultat neprimjerenog postupanja prema njima. Da bi se to spriječilo, potrebno je vašeg malog kunića od malih nogu što više držati u rukama ili krilu, iskazivati mu ljubav i nježnost. Najčešće će agresivni biti oni kunići koji najveći dio vremena provode zatvoreni u kavezu i koji su vrlo malo u kontaktu s ljudima. Kunići su vrlo zabavna stvorenja. Svakog dana će vas ponovno iznenađivati novim zgodama (i nezgodama).

Zamorčić - je idealan ljubimac za obitelji koje nemaju puno prostora, jer je sasvim zadovoljan u prostoru veličine ne manje od 30x60 cm, no, ako mu dozvolite, pratit će vas svuda po stanu, a i po dvorištu ili travnjaku. Zubi mu stalno rastu, pa se moraju trošiti. Iako se zamorci najčešće kupuju kao dječji ljubimci, njihova njega i održavanje nastambe primjerenija je odraslima, jer je potrebno redovito uklanjanje izmeta, mijenjanje vode za piće, čišćenje nastambe i redovito četkanje. Najbolje ga je hraniti gotovom hranom kupljenom u trgovinama. Za probavu mu je nužno sijeno, koje također treba nabaviti u specijaliziranim trgovinama. Družeći se s njime možete razviti lijep kontakt, a možete ga čak u određenim uvjetima izvoditi i van. Životni vijek zamorčića je 4 - 8 godina.

Hrčak - je idealan ljubimac za cijelu obitelj. Nije im potrebno puno prostora i jednostavni su za održavanje. Aktivni su noću, a danju spavaju. Vesele su i zaigrane životinjice. Pogodnije su za stariju djecu koja se o njima mogu adekvatno brinuti. Očekivani životni vijek hrčka iznosi 2-3 godine. Izvrstan je ljubimac za osnovnoškolce koji kroz druženje s njim, proučavanjem njegovih navika, iz direktnog kontakta dolaze u bliži odnos s prirodom i nekim njenim procesima.

Svakako Vas pozivam u naše Pet centre kako bi Vam pružili dodatne informacije o njezi, zdravlju, prehrani, te ostalim zanimljivostima vezanim navedene male prekrasne životinjice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr