Povratak

Ishrana tvora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Možete li mi molim vas reći koja je hrana najzdravija za afričkog tvora starog 4 mjeseca i u kojoj količini? Da li je dobra Whiskas junior suha hrana? Da li mu smijemo ponekad davati nešto drugo osim suhe hrane (voće, povrće, konzerve za mlade mačke)? Koliko bi otprilike trebao imati kila za svoja 4 mj. i da li ga je potrebno cijepiti ako ga ne izvodimo van?
Puno hvala, Petra

O: Tvorovi su sisavci i pripadaju redu Carnivora (mesoždera) i porodici Mustelidae, kojoj pripadaju lasica, mink i vidra.

Monogastrične su životinje (jednostavan želudac) i zato mogu konzumirati veće količine hrane, ali im je probavni trakt vrlo kratak, što je bitno u njihovoj ishrani. Ne podnose velike temperature i visoku vlažnost. Drže se u kavezima kao ljubimci, u njemu moraju imati područje ili dio namijenjen samo za spavanje (zatamnjeno, suho, toplo, popunjeno s mekim materijalom). Jedno područje u kavezu mora biti namijenjeno za obavljanje nužde - trokutasta posuda s jednom stranicom nižom od ostalih, zbog lakšeg ulaska i izlaska te da vlasnik svakog dana lakše očisti nužnik  (više puta dnevno zbog kratkog probavnog trakta i posljedične brze probave).

Što se prehrane tiče, tvorovi su pretežito mesožderi. Udio proteina trebao bi biti oko 36%,  masti oko 20%, sirovog pepela oko 8% te sirovih vlakana oko 2%.

Postoji gotova suha hrana za tvorove različitih proizvođača. Kao alternativna hrana može vam poslužiti i hrana za mačiće i to super premium hrana jer je sličnog sastava, tj. omjera proteina, masti i sirovih vlakana (Hill's, Eukanuba, Royal Canin, Pro Plan) Pojedine druge hrane nemaju dovoljni postotak manoće.

Tvor neće odbiti pokoji zalogaj voća, ali ga treba dati u maloj količini (voće fermentira pa može izazvati probavne smetnje). Konzervirana hrana se može dati ukoliko ne stvara probleme.

Ženke u životnoj dobi od 4 mjeseca teže oko 250 g, dok su mužjaci nešto teži: oko 350-400g. Količina hrane bi u prosjeku trebala iznositi 1-1,5% njihove tjelesne mase.

Ukoliko namjeravate tvora izvoditi van preporučljivo bi ga bilo cijepiti protiv štenećaka i bjesnoće. Ukoliko ne izlazi iz kuće u pravilu cijepljenje nije potrebno. Međutim uvijek postoji opasnost da virus obućom unesete u kuću.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr