Povratak

Ishrana tvora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Prije dva tjedna nabavila sam tvora. Star je dva mjeseca. Možete li mi reći što smiju jesti a što ne i u kojoj količini? Jer negdje pročitam da smiju jesti voće, negdje da ne smiju il pak da smiju, ali u jako malim količinama i rijetko. I kako da ga naučim da obavlja nuždu u pijesku, tj. u svom wc-u, a ne okolo???
Unaprijed hvala, Iva

O: Tvorovi su sisavci i pripadaju redu Carnivora (mesoždera) i porodici Mustelidae kojoj pripadaju lasica, mink i vidra, a kao domaće životinje (kućni ljubimci) uzgajaju se već od 4. stoljeća prije Krista. 

Koristili su se i u lovu na manje životinje, poput zečeva i ostalih glodavaca kada je njihov broj u divljini prešao podnošljivu granicu (uništavali su usjeve). Životna dob kao kućnog ljubimca danas se kreće od 5-8 godina, a 11 godina dožive uz idealne uvjete življenja. Mužjaci su 2 puta veći od ženke, spolno su zreli u dobi od 4-8 mjeseca starosti. Boja krzna je od tamno do svijetlo smeđa, kremasta, crvena ili siva.

Monogastrične su životinje (jednostavan želudac) i zato mogu konzumirati i veće količine hrane, ali im je probavni trakt vrlo kratak, što je bitno u njihovoj ishrani. Ne podnose velike temperature i visoku vlažnost. Drže se u kavezima kao ljubimci, u njemu moraju imati područje ili dio namijenjen samo za spavanje (zatamnjeno, suho, toplo, popunjeno s mekim materijalom, npr. kuglice od vate). Jedno područje u kavezu mora biti namijenjeno za obavljanje nužde, trokutasta posuda s jednom stranicom nižom od ostalih, da lako uđe i izađe te da vlasnik lakše očisti nužnik svakog dana.aNužnik treba puniti s biorazgradivim peletima ili granulama (tzv. pijesak za mace). Tvor se lako istrenira da obavlja nuždu na to namijenjenom mjestu, ali zbog kratkog probavnog trakta i posljedične brze probave, ne stigne se često vratiti u kavez i obaviti tamo nuždu. Vlasnicima zato preporučamo da im priušte više nužnika u stanu, posebno ako im ljubimci veći dio vremena provedu slobodni i izvan kaveza.

Igračke za njih ne smiju biti od latex gume (igračke za pse i mace) jer ih pregize lako i komadić igračke može dovesti do ugušenja. Kao i mace, tvorovi se ne vole kupati u vodi, a oba spola imaju imaju razvijen veoma jak tjelesni miris, specijalno u sezoni parenja. Kastracijom miris je nešto manje intezivan i podsjeća na "musk". Prečesto kupanje dovodi do iritacije kože (svrbež), a preporuča se kupanuje jednom mjesečno.

Vole hranu slatkog okusa, ali previše ugljikohidrata može dovesti do disbalansa u probavnom traktu, što rezultira bolešću. Njima su nužni proteini mesnog porijekla (kao i mast), dok previše ugljikohidrata (riža, kruh, tjestenina) i sirova vlakna nije preporučljivo davati. U ishrani trebaju 30-40% proteina,18-20% masti, a ako trebamo dodavati mast u hranu, ona treba biti u obliku životinjske masti ili žutanjka. Nedostatak masti u ishrani rezultira suhom dlakom bez sjaja. Tvorovi ne mogu probaviti velike količine vlakana, mada većina njih uživa u malim količinama povrća ili voća i to 1 puna čajna žličica na dan. Sirovo meso i jaja u kuhanom obliku teško probavljaju. Treba izbjegavati gotovu hranu za pse, specijalno onu s više povrća, dok je hrana namijenjena mačićima više prihvatljivija u ishrani tvorova.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr