Povratak

Iznenadno uginuće koze oboljele od piroplazmoze nakon aplikacije lijeka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet. 
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Kako se zove lijek za piroplazmozu i da li je moguće da životinja ugine za pola sata nakon davanja lijeka? Radi se o kozi. Lp, Nikola

O: Piroplazmoza koza i ovaca se javlja rijeđe nego piroplazmoza kod psa. Uzrokuje ju protoza Babesia ovis i Babesia mothasi. Prenosi ju krpelj Rhipicephalus bursa. Bolest se javlja sezonski , onda kada ima krpelja. Inkubacija bolesti traje 8-16 dana. U nekim krajevima javlja se samo sporadično, a drugdje pak učestalo. Simptomi bolesti su visoka temperatura do 42°C, žutica, anemija, proljev, hemoglobinurija. Ne moraju svi simptomi biti izraženi. Za dijagnozu je potrebno dokazati uzročnika u krvnom razmazu i napraviti krvnu sliku.

Ako se liječenje započne prekasno ili se ne liječi, u 50-60 % slučajeva dolazi do uginuća. Također može doći i do naglog uginuća u roku od 24 sata.

Lijek Imidocarb dipropionat (Imizol) ne smije se davati kod oštećenja pluća, jetre i bubrega. Ako je došlo do uginuća životinje ubrzo nakon davanja lijeka, može se posumnjati na reakciju preosjetljivosti, tj. na anafilaksiju, koja je moguća kod davanja bilo kojeg lijeka kod svih domaćih životinja te kućnih ljubimaca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr