Povratak

Jež i krpelji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: U dvorište mi je prije par dana došao mali jež i tamo se zadržao. Još sinoć sam primijetila kako ima nešto iznad oka, a danas navečer kada sam primijetila da je ježić premiran, otkrila sam da se radi o krpelju. Uspjela sam pincetom izvaditi krpelja koji je bio dosta velik jer se napio krvi. Ježić je par minuta nakon što sam krpelja izvadila živnuo i otišao u grmlje. Zanima me jesam li dobro napravila i jesam li možda trebala napraviti još nešto? Stvarno bih htjela da ježić bude dobro. Unaprijed hvala i lijepi pozdrav, Marina

O: Ježevi (Erinaceidae) pripadaju porodici sisavaca.

Najpoznatiji predstavnici porodice koji žive u Europi su tamnoprsi (Erinaceus europaeus) i bjeloprsi jež (Erinaceus concolor). Hrana ove skupine životinja su u prvom redu beskralješnjaci (kukci i njihove larve kao i kolutićavci), no jedu i male kralježnjake, kao i strvinu.

Kao i druge životinje, i ježevi su podložni invazijama ektoparazita, kao što su krpelji. Krpelji su grinje koje imaju četiri para nogu i tijelo sastavljeno od glave i trupa. Krpelji se pričvrste na životinju pomoću "usnog aparata" i sišu krv, pritom izlučujući sa slinom i uzročnike raznih opasnih bolesti kao što su piroplazmoza, borelioza, erlihioza i dr. Na mjestu uboda, oštećuju kožu i otvaraju vrata za ulaz opasnih bakterija i virusa, a njihove izlučevine izazivaju reakciju praćenu svrbežom. Velika invazija na životinji može izazvati i slabokrvnost.

U svakom slučaju, dobro ste postupili. Uklanjanjem ektoparazita umanjujete mogućnost pojave bolesti kod ježa, odnosno, osiguravate mu dobro zdravlje i otpornost organizma. Naime, ako se na ježu pronađu jedan do dva krpelja, u pravilu to ne predstavlja neki ozbiljniji problem. Međutim, često se na ježu mogu naći i masovne invazije koje predstavljaju ozbiljnu opasnost za njega.

U borbi protiv ektoparazita se najčešće koriste različiti insekticidni sprejevi, sprejevi prvenstveno namijenjeni psima i mačkama. Međutim, određena ispitivanja dovela su do zaključka da takvi sprejevi često mogu zakomplicirati situaciju dovodeći do teškoća u normalnom disanju ježeva. Osim sprejeva, koriste se i različiti insekticidni puderi. Nerijetko, takvi puderi su se pokazali poprilično opasnim za ježeve.

Iz gore navedenih razloga, najbolje rješenje bi bilo klasično uklanjanje krpelja pomoću specijalnih pinceta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr