Povratak

Jež i krpelji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: U dvorište mi je prije par dana došao mali jež i tamo se zadržao. Još sinoć sam primijetila kako ima nešto iznad oka, a danas navečer kada sam primijetila da je ježić premiran, otkrila sam da se radi o krpelju. Uspjela sam pincetom izvaditi krpelja koji je bio dosta velik jer se napio krvi. Ježić je par minuta nakon što sam krpelja izvadila živnuo i otišao u grmlje. Zanima me jesam li dobro napravila i jesam li možda trebala napraviti još nešto? Stvarno bih htjela da ježić bude dobro. Unaprijed hvala i lijepi pozdrav, Marina

O: Ježevi (Erinaceidae) pripadaju porodici sisavaca.

Najpoznatiji predstavnici porodice koji žive u Europi su tamnoprsi (Erinaceus europaeus) i bjeloprsi jež (Erinaceus concolor). Hrana ove skupine životinja su u prvom redu beskralješnjaci (kukci i njihove larve kao i kolutićavci), no jedu i male kralježnjake, kao i strvinu.

Kao i druge životinje, i ježevi su podložni invazijama ektoparazita, kao što su krpelji. Krpelji su grinje koje imaju četiri para nogu i tijelo sastavljeno od glave i trupa. Krpelji se pričvrste na životinju pomoću "usnog aparata" i sišu krv, pritom izlučujući sa slinom i uzročnike raznih opasnih bolesti kao što su piroplazmoza, borelioza, erlihioza i dr. Na mjestu uboda, oštećuju kožu i otvaraju vrata za ulaz opasnih bakterija i virusa, a njihove izlučevine izazivaju reakciju praćenu svrbežom. Velika invazija na životinji može izazvati i slabokrvnost.

U svakom slučaju, dobro ste postupili. Uklanjanjem ektoparazita umanjujete mogućnost pojave bolesti kod ježa, odnosno, osiguravate mu dobro zdravlje i otpornost organizma. Naime, ako se na ježu pronađu jedan do dva krpelja, u pravilu to ne predstavlja neki ozbiljniji problem. Međutim, često se na ježu mogu naći i masovne invazije koje predstavljaju ozbiljnu opasnost za njega.

U borbi protiv ektoparazita se najčešće koriste različiti insekticidni sprejevi, sprejevi prvenstveno namijenjeni psima i mačkama. Međutim, određena ispitivanja dovela su do zaključka da takvi sprejevi često mogu zakomplicirati situaciju dovodeći do teškoća u normalnom disanju ježeva. Osim sprejeva, koriste se i različiti insekticidni puderi. Nerijetko, takvi puderi su se pokazali poprilično opasnim za ježeve.

Iz gore navedenih razloga, najbolje rješenje bi bilo klasično uklanjanje krpelja pomoću specijalnih pinceta.