Povratak

Kapucin

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Eto da i ja počnem sa svojom pričom. Velika sam ljubiteljica životinja i imam 7 povećih životinja. Pošto ćemo se u narednih 1 i pol godine odseliti u veću kuću, dobila sam dozvolu od svojih roditelja da nabavim psa i majmuna, kojeg sam oduvijek htjela. Tako ja želim vrstu kapucin, pa bi vas molila da mi napišete nešto više o toj vrsti, gdje je mogu nabaviti, kolko otprilike košta, što mu sve treba i kakav prostor treba imati. Unaprijed hvala, Hana.

O: Kapucin spada u porodicu Cebus. Postoje četiri vrste: cebus albifrons, cebus apella, cebus capucinus i cebus alivaceus.

Prirodno stanište ovih majmuna je južna Amerika, a zavisno od vrste rasprostranjeni su na području  Ekvadora, Kolumbije, Brazila, Venecuele te Amazone. Društvene su životinje i žive obično u skupinama od 15-20 jedinki.

Što se jelovnika tiče prvenstveno se hrane voćem a upotpunjuju ga raznim beskičmenjacima, insektima, gušterima, pticama, ptičjim jajima i malim glodavcima.

U zatočeništvu im se treba osigurati dovoljno velika prvenstveno visoka nastamba, u koju se može smjestiti kućica, pojilica, posuda za hranu i naravno dovoljno mjesta za kretanje.

Na žalost, nemamo informaciju gdje nabaviti tog majmuna i po kojoj cijeni.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr