Povratak

Konj jede izmet - koprofagija / Prehrana konja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molila bih da mi odgovorite da li konj zbog lošeg varenja jede svoj izmet ili obnavlja mikrofloru ili je pak u pitanju nešto treće? Hvala unaprijed.
S poštovanjem, Tamara

O: Uzimanje izmeta (koprofagija) kod mladih konja i ne predstavlja rijetku pojavu. Međutim, kod odraslih konja je ona izrazito rijetka te nerijetko ukazuje na određeni poremećaj, bili nutritivne ili druge prirode.

Naime, prehrana u konja predstavlja izrazito bitan faktor kako održavanja zdravlja ljubimca tako i postizanja optimalne kvalitete života.

Nepravilno izbalansirana prehrana kao i nedovoljna prehrana u kratkom vremenskom periodu može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih poremećaja kao i uginuća životinje.

U prehrani konja trebalo bi se pridržavati određenih naputaka vezanih uz hranidbu. Tako, konju je potrebno na dnevnoj osnovi osigurati dovoljne količine svježeg sijena. Te količine se nerijetko kreću oko 2% od ukupne tjelesne težine konja. Uz sijeno se konju daje i zob, ječam,... Naravno, danas se na tržištu mogu kupiti i već gotove hrane unutar kojih je pomno izbalansiran omjer svih potrebitih nutritivnih elemenata kao što su žitarice, vitamini, minerali,...

Sijeno je izrazito bitno u prehrani konja. Naime, pomoću sijena konj zadovoljava svoje potrebe za sirovom vlakninom kao i osigurava normalnu peristaltiku i posljedično metabolizam i probavu. U određenim slučajevima, kada konj ne primi na dnevnoj osnovi dovoljnu količinu sijena, mogući su različiti poremećaji ponašanja, kao što su neprirodan apetit, gutanje zraka, jedenje stelje, uzimanje izmeta,...

Stoga, moguće je da Vaš ljubimac na dnevnoj osnovi ne dobiva dovoljne količine svježeg sijena što za posljedicu vodi do specifičnog ponašanja kao što i navodite. Primjenom dostatnih količina svježeg sijena na dnevnoj osnovi moguće je reducirati te u potpunosti ukloniti neželjenu pojavu.

Osim nutritivnih nedostataka, do pojave kod konja koje i opisujete može doći i kao posljedica nedovoljne aktivnosti ljubimca na dnevnoj osnovi. Stoga, u prevencijske svrhe, probajte osigurati dovoljne količine aktivnosti za Vašeg ljubimca kako bi ga spriječile u razvijanju različitih oblika neprimjerena ponašanja.

Oko svih savjeta vezanih uz optimalnu prehranu konja kao i svih drugih savjeta važnih za postizanje optimalne kvalitete života te zdravlja ljubimca, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr