Povratak

Kućna stonoga Scutigera coleoptrata

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ove dražesne stonoge u kući  - Scutigera coleoptrata (kućna stonoga), pojavile su se ovo ljeto. Najrađe bih se riješio tih nametnika, a kako ne znam. Kako to mogu napraviti, molim Vas da mi pomognete savjetom i preporukom?
Unaprijed se zahvaljujem, Zlatko

O: Scutigera coleoptrata je jedna od mnogo vrsta poznatih kao kućne stonoge. Žuto je sive boje i ima 15 pari nogu. Originalno je endemska vrsta mediteranskog područja, no vrsta se proširila po cijelom svijetu gdje najčešće živi u domovima ljudi.

Ona je insektivor i ubija i jede artropode (člankonšce), kao insekte i pauke.

Polaže jajašca u proljeće. Kao u mnogih člankonožaca larve izgledaju kao minijaturni oblici odraslih sa četiri para nogu. Žive od tri do sedam godina, ovisno o okolišu. Počinju se razmnožavati sa tri godine. Mužjak polaže sjeme na tlo, a ženka je koristi da oplodi jaja.

Ženka proizvodi antifungalnu tvar prilikom uzimanja jaja u usta i tako ih zaštiti.

Hrani se paucima, termitima, žoharima, srebrnim ribicama, mravima... i uglavnom su noćni lovci.

Preferiraju život u hladnim i vlažnim prostorima. Njihov dišni sustav ne sadrži mehanizam za zatvaranje dišnog sustava i zato okoliš u kojem obitavaju mora biti tako vlažan da sprijeći dehidraciju. Nalazimo ih u svakom kutku kuće, a najviše u podrumu, kupaonicama i wc-ima, ali mogu se naći i u spavaćim i dnevnim sobama te uredima.

Smatraju se bezopasnima za ljude i kućne ljubimce, a ugrizom ne mogu probiti ljudsku kožu.

Tehnike za uklanjanje stonogi uključuju čiščenje prostora gdje im pogoduje i gdje ih ima, eliminacija populacije većih kućnih insekata, saniranje rupa i pukotina na zidu i po potrebi pomoć službe za dezinsekciju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr