Povratak

Leteća vjeverica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me znate li možda gdje se u Hrvatskoj može nabaviti leteća vjeverica, po kojoj cijeni i od koje dobi starosti (pošto se preporuča da bude što mlađa kako bi se lakše mogla naviknuti i pripitomiti). O njoj sam našao malo literature i to uglavnom na engleskom jeziku što se tiče i knjiga i interneta, a sva je literatura bila vezana isključivo za njezine potrebe kao ljubimca (od prostora, navika pa do bolesti od kojih oboljevaju). Izrazito me zanima baš leteća vjeverica jer sam tražeći nju dobivao informacije o "sugar glideru" (mislim da je naš naziv "mali zlatni penjaš", ali nisam siguran za točnost te informacije što se samog prijevoda tiče), koji je zapravo tobolčar, ako se ne varam. Unaprijed zahvaljujem, Luka

O: Leteće vjeverice (familia: Sciuridae, subfamilia: Pteromyinae) su mali do srednje veliki glodavci koji posjeduju velik kitnjast rep, a tijelo im je dorzo-ventralno "spljošteno". Također, karakterizira ih i tanka membrana obrasla dlakom, koja se proteže između prednjih i stražnjih ekstremiteta te omogućava ovoj vrsti vjeverica da "lebdi" i "leti" između grana. Postižu veličine od 13 do 122 cm i težine od 20 g do 2,5 kg.

Postoji 14 rodova i 43 vrste letećih vjeverica.

Njihovo prirodno stanište je područje šuma, plantaža, parkova,... Rasprostranjene su na području sjeverne Europe, sjeverne, južne i jugo-istočne Azije te sjeverne Amerike.

Oblik i veličina tijela ovih vrsta vjeverica u potpunosti je prilagođena uvjetima života u šumi. To su, u pravilu, poprilično vitke životinje s izraženim dugim ekstremitetima i dugim kitnjastim repom. Dobro razvijeni mišići, pogotovo na ekstremitetima, osiguravaju im dobro prianjanje i penjanje duž drveća, a membrana koja se prema potrebi može raširiti između ekstremiteta omogućava im "let".  U većine vrsta rep je spljošten te im asistira prilikom "lebdenja" i usmjeravanja životinja u "letu".

Posjeduju velike oči te male uši. Krzno im je poprilično mekano i gusto. Dolaze u nekoliko boja, kao što su smeđa, siva, ili s crnim dijelovima na gornjoj strani tijela. Veći primjerci ove životinjske vrste dolaze i u svijetlim bojama i nijansama.

Svi pripadnici ovih vrsta vjeverica su noćne životinje, koje se rijetko mogu pronaći na zemlji. Većina vrsta pokazuje izrazitu teritorijalnost. Smatra se da jedna veća leteća vjeverica može "pokrivati" teritorij od 2,5 do 5 ha.

Prehrana im se sastoji od različitog bilja i/ili insekata, pauka ili čak manjih kralješnjaka.

Biologija razmnožavanja ove životinjske vrste još nije u cijelosti znanstveno objašnjena. Većina vrsta ima jedno leglo godišnje, s oko 1 do 2 mladunca po leglu. Većina vrsta donosi na "ovaj svijet" mlade koji ne vide i bez krzna su. Gnijezda napuštaju nakon više tjedana.

Više korisnih informacija o ovim vrstama vjeverica možete saznati i na adresi Zoološkog vrta u Zagrebu.

S informacijama, kao što su: gdje se mogu nabaviti, po kojoj cijeni i u kojoj dobi, ne raspolažem te Vas nisam u mogućnosti informirati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr