Povratak

Marmozet

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Marmoset "- zanima me da li mi možete reći nešto više o ovoj životinjici? Poneke korisnije informacije. Da li se može nabaviti kod nas? Da li je legalna ili ne za držanje kao ljubimca? Prehrana i držanje u zatočeništvu, kakve uvjete traži?
Matija

O: Marmozeti su mali južnoamerički majmuni koji pokazuju aktivnost za vrijeme dana. Naime, patuljasti marmozet, kao odrasla jedinka postiže težinu oko 100 gr. Na prednjim i stražnjim ekstremitetima nalaze se pandže, za razliku od ostalih vrsta majmuna koji imaju nokte.

Naime, ta osobina, kao i to što nisu teški, osigurava im mogućnost hranjenja na višim vanjskim dijelovima krošnji. Kreću se pomoću sva četiri ekstremiteta i imaju veliku mogućnost skakanja (do 3 metra).

Hrane se sokovima i smolom koja se cijedi s drveća, kukcima i nametnicima po stablima, ptičjim jajima, malim žabama, voćem,...

Za uređenje nastambe u zatočeništvu potrebno bi bilo osigurati vanjski i unutarnji dio. Vanjski dio je potrebno ograditi da nije na direktnom strujanju vjetra te je u uporabi sve do vanjske temp. od +4.C. Unutarnji dio je grijan i s vanjskim dijelom je povezan. Temperatura u unutarnjem dijelu se kreće 21-25C s toplim točkama od 29C, vlažnost zraka je 56-60%.

Pri izgradnji nastambe, potrebno bi bilo obratiti pažnju i na visinu iste. Minimalna veličina nastambe određena je zakonom i iznosi po m2 površine za vanjski i isto toliko za unutarnji prostor te visinu od 2 m. U svakom slučaju, savjetuje se bitno veći prostor te prikladno opremljen. Također, za svaku jedinku je potrebno osigurati i prikladnu kućicu, kućicu koja će ljubimcu pružiti malo samoće.

Za uspješno držanje presudno je važna i sunčeva svjetlost. Bez sunčeve svjetlosti marmozeti mogu oboljeti od metaboličkih bolesti poznatih kao marmozetski sindrom.

U Hrvatskoj postoji zakonska regulativa koja se odnosi na majmune. Naime, svi su ugrožene vrste, za čiji je uvoz potrebno pribaviti CITES dozvolu u Ministarstvu kulture. Iz tog razloga, kao i iz razloga postojanja Pravilnika o zaštićenim i strogo zaštićenim vrstama, Zakona o dobrobiti životinja te obvezi registriranja takvih životinja u Ministarstvu kulture, savjetujem Vam da se obratite njima za daljnje informacije. Također, savjetujem Vam da se i obratite cijenjenom osoblju Zoološkog vrta u Zagrebu koje će Vam moći pomoći, odnosno odgovoriti Vam na sva pitanja o držanju i hranjenju ovih životinja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr