Povratak

Medicinski (aktivni) ugljen / Adsorbensi u liječenju životinja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me imate u prodaji aktivni ugljen u sitnim granulama? Unaprijed se zahvaljujem. Srdačan pozdrav, Dragan

O: Nažalost, nemamo u prodaji medicinski aktivni ugljen u granulama.

Medicinski (aktivni) ugljen je nespecifični intestinalni adsorbens koji učinkovito adsorbira niz organiskih i anorganskih otrova, boja, mikroorganizama i njihovih toksina te mnoge lijekove. Medicinski ugljen ne ulazi u cirkulaciju, već djeluje samo u probavnom traktu.

Daje se kod akutnih trovanja nekim lijekovima ili drugim organskim spojevima. Ne preporuča se duže uzimanje ovog preparata jer može doći do probavnih poremećaja zbog toga što medicinski ugljen na sebe veže enzime važne za probavu i vitamine koji ne mogu onda ući u cirkulaciju. Može se davati kod akutnog proljeva, 1 malu žlicu granulata 3 puta dnevno, ali nikako ne duže od tri dana!

Kao adsorbensi u liječenju životinja koriste se Floryboost, Florentero i Diarsanyl paste.

Floryboost pasta u svom sastavu sadrži posebni mineralni prah montmorillonite (drevni vulkanski pepeo), elektrolite, dekstrozu, sorbitol, biljni ugljen i brašno rogača. Djeluje na način da vulkanski pepeo apsorbira agresivne agense i toksine, elektroliti uspostavljaju elektrolitsku ravnotežu, dekstroza nadoknađuje pomanjkanje energije. Dobro je ovu pastu davati u kombinaciji s Immunoboost pastom koja je kolostrumom bogat, gotov hranidbeni dodatak za peroralnu primjenu u rekonvalescentnih, bolesnih i stresu izloženih životinja poboljšava opće tjelesno stanje mlade životinje.

Florentero pasta se koristi u slučajevima kada je poremećena crijevna peristaltika, kao kod proljeva, stresa probavnog sustava, slabosti organizma. Sadrži probiotike, tj. "dobre bakterije" Enterococcus faecium, Lactobacillusbacidophilus, Bacilus clausii, Lactobacillus sporogenes te vlakna ili prebiotike koji služe kao hrana za probiotike FOS (fruktooligosaharidi) i MOS (mananoligosaharidi).

Diarsanyl pasta također sadrži montmorillonite koji asorbira toksine, bakterije, viruse i ostale štetne molekule.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr