Povratak

Merkat

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam par pitanja u vezi merkata. Htjela bih udomiti jednog merkata, ali ne znam što mu sve treba i kako živi. Može li se merkat držati u kući ili stanu? Što jede? Gdje da kupim hranu za njega i da li postoji? Gdje ga držati, kakav kavez mu je potreban? Unaprijed hvala, Anamaria

O: Merkati (lat. Suricata suricatta) su sisavci iz porodice mungosa, koji naseljuju pustinjska područja južne Afrike (pustinja Kalahari). Žive u grupama - kolonijama koje imaju do 40 članova, a obično je taj broj manji. Mužjaci su teži od ženki (oko 730 g) i viši (do 35 cm bez repa, a ženke do 25 cm).

Mesojedi su i uglavnom se hrane kukcima, a jedu i love manje sisavce, guštere, zmije i jaja. Donekle su imuni na otrove zmija i škorpiona pa ih love bez problema. Moraju svakodnevno loviti jer nemaju masne rezerve pomoću kojih bi čuvali energiju.

Žive u podzemnim jazbinama koje su povezane tunelima i imaju više izlaza.

Na čelu kolonije je "alfa" par, koji jedini ima mladunce, a vrlo često iz kolonije protjeruju odrasle ženke, koje formiraju nove kolonije s protjeranim mužjacima.

Socijalna struktura merkata je jedna od složenijih u životinjskom svijetu, a jedinke su čvrsto povezane. Svaki odrasli član ima svoje zaduženje, koje mogu i promijeniti. Postoje "babysitteri" koji ostaju blizu jazbine kako bi pazili na mladunce dok ostali članovi love. Stražari stoje na stražnjim nogama i upozoravaju ostale na prisustvo predatora. Učitelji pokazuju mladima kako se lovi, a lovci love plijen.

Merkati spolno sazrijevaju sa otprilike godinu dana, a mogu se razmnožavati tijekom cijele godine. Mladunce donose na svijet u ljetnim mjesecima. Graviditet traje 11 tjedana, a najčešće se legu četiri mladunca koji se rađaju gluhi i slijepi. Iz jazbine izlaze nakon 3 tjedna, a sa šest tjedana se samostalno hrane, dakako, uz pomoć starijih jedinki.

Osim u pustinji Kalahari, mogu se vidjeti i u zoo-vrtovima koji im omogućavaju optimalne uvjete za život.

Iako djeluju dražesno i simpatično, ne preporuča se njihovo držanje u stanovima ili kućama, upravo zbog posebnih uvjeta u kojima žive i love.

Hrane se živim plijenom.

Nadam se da će Vam ove informacije biti od koristi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr