Povratak

Mini svinja kao ljubimac | Promjena ponašanja, nemogućnost obavljanja nužde i temperiranost abdomena mini svinje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dunja Vrdoljak v3


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mini svinju staru 4 mjeseca. Sve je bilo u redu do jučer kada je prespavala cijeli dan i postala je tiha. Normalno jede i pije više nego inace, redovito obavlja malu nuždu, veliku nuždu je obavila jučer, ali je bila užasno mala i tvrda. Danas nije obavila veliku nuždu i samo leži, primjetila sam da je toplija na području trbuha. Ne znam što se moglo dogoditi jer užasno pazimo na nju, živi u stanu. Veterinarka ovdje kaže da ne zna šta je jer se do sada nije susretala s mini svinjama. Nadam se da ćete mi nekako pomoći ili bar preporučiti neko veterinara koji zna nešto o njima. Unaprijed hvala.
Gabrijela

O: Mini svinje izvorno potječu iz Vijetnama i prvo su bile unesene u Sjedinjene Američke Države 1984. godine kada su postale i popularni kućni ljubimci. Američka udruga minijaturnih svinja (AMPA) postavila je neke osnovne smjernice o samoj pasmini. Unutar pasmine minijaturnih svinja razlikuju se pet varijeteta: vijetnamska (potbellied), Juliani, Gvinejska svinja, meksička gola svinja te svinja s otoka Ossabaw. Od tog vremena uzgajivači imaju uspone i padove u postizanju idealne veličine i težine mini svinje kao kućnog ljubimca.

Težina nije jedini pokazatelj njezine veličine. Naime, njihovo tijelo čvrsto je i kompaktno. Mini svinje kao kućni ljubimci smanjivane su tijekom uzgoja od odrasle težine oko 350 kg do prihvatljivih 30 - 60 kg.

Sve su popularnije kao kućni ljubimci, lako i brzo uče, privrženi su vlasniku kao i drugim kućnim ljubimcima. U pravilu manje su od veličine prosječnog psa. Mini svinje u prosjeku žive 10 - 15 godina.

Obožavaju šetnje i lako ih se nauči na povodnik i ormu (veličine kao za psa). Vole maženje i češkanje, no potrebno im je mnogo prostora za kretanje.

Hrane se ostacima sa stola (isključujući meso), a obožavaju travu s travnjaka. Ako se na taj način ne zadovoljavaju potrebe, prehrana se može nadopuniti zamjenskim peletama trave ili sijena (komercijalna hrana). Davanje previše hrane može dovesti do prekomjernog rasta mini svinje. Inače, svinje su sposobne jesti cijeli dan ako su u mogućnosti. Stoga, nužna je umjerenost. Vizualno se može procijeniti kondicija mini svinje na način da ako je uočljiva kralješnica i rebra, svinja je premršava, a ako su joj obrazi i trbuh opušteni, tada je pretila. Nemojte hraniti svoju svinju hranom za pse ili mačke jer su bogate proteinima što bi potaknulo rast. Potrebno joj je jedino osigurati prehranu bogatu vitaminima i mineralima. Svježa voda mora biti stalno dostupna. Poželjno je posudu pričvrstiti za podlogu jer će je u suprotnom svinja prevrnuti. Preporučljivo je koristiti specijalne pojilice za svinje, koje su dostupne na tržištu.

Za držanje na otvorenom potrebno im je osigurati sjenovito mjesto, zaštitu od kiše i vjetra, te suhu stelju za spavanje. Može poslužiti i velika kućica za psa. Kao i psi, zahtjevaju trčanje, dnevno po terenu veličine teniskog igrališta. Za vrućina vole se valjati u vodi (jer se ne znoje). Vrlo su čiste životinje. Kod držanja u manjem dvorištu, nuždu obavlja na jednom mjestu, najčešće najudaljenije od mjesta gdje jedu i spavaju. Vrlo lako ih možete priviknuti na obavljanje nužde na jednom mjestu u kući ili stanu. Naravno, mogu se držati u kući, no zahtijevaju mnogo pažnje i kretanja.

Vrlo su društvene, prilagodljive, čiste i inteligentne životinje. U prirodi žive u grupama, a red unutar grupe uspostavlja se verbalnim i tjelesnim govorom svinje. Bitno je da se Vi postavite na vrh društvene hijerarhije u Vašem domu ili će se Vaša mini svinja nametnuti kao vođa. Mogu postati napasne ako im je dosadno kada su dulje vremena neočekivano same, bez kontakta s ljudima ili drugim životinjama. Preinteligentne su da bi ih se ostavilo zatvorene cijeli dan ili zanemarilo. Preporučljivo je mnogo igre i maženja u jutarnjim i večernjim satima, te mnogo šetnje. Drugi kućni ljubimci, a naročito pas izvrsno su društvo mini svinji. Svinje su poprilično inteligentna životinjska vrsta te se kao i mnoge druge životinje mogu poprilično prilagoditi i socijalizirati za život s nama. Međutim, u određenim slučajevima, njihova inteligencija može nam stvoriti i probleme. Naime, one su skoro stalno zaigrane i zainteresirane za okolinu kao i tvrdoglave i osjetljive. Stoga, ako im se ne pruži dovoljna stimulacija, rad i igra, postati će im dosadno što nerijetko vodi u moguću destrukciju i poremećaje u ponašanju različitog oblika.

S obzirom na opisane simptome, nemogućnosti obavljanja velike nužde, bezvoljnosti te temperiranosti abdomena, postoji mogućnost da se kod Vašeg ljubimca radi o hitnom stanju.

Ispravnu dijagnozu, kao i uzrok te lokaciju samog problema bez kliničkog pregleda i određenih laboratorijskih pretraga na ovaj način nije moguće postaviti. Moguće je da se radi o infekciji, parazitarnoj invaziji, probavnim smetnjama, intoksikaciji ili je problem vezan uz neki drugi organski sustav.

Više o bolestima kao i o svim drugim informacijama kojima možete prevenirati pojavu bolesti i osigurati optimalno zdravlje ljubimca možete saznati na Klinikama Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr