Povratak

Nadam kod janjeta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović,dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Da li mi možete pomoći?  Imam malo janje, staro manje od mjesec dana. Hrani se mlijekom u prahu i inače nije jelo velike količine niti onoliko koliko treba. Danas je pojelo normalnu količinu i nadulo se, ne može da vrši probavu. Odgovorite u što bržem roku. Elena


O: Postoje mnogobrojni razlozi pojavi nadama kod mladih ovaca. Najčešće se dovodi u vezu s neprikladnom prehranom, prejedanjima, enterotoksemijama, bakterijskim i virusnim oboljenjima, parazitarnim invazijama, razvojnim anomalijama, stresu,...

Samo stanje je ozbiljno i može voditi prema uginuću jedinke.

Ovdje je bitno diferencirati koji od prije navedenih uzroka je direktno povezan s postojećim stanjem kod ljubimca te odgovarajući i pravovremeno poduzeti terapiju. Terapija i preventiva se provodi u skladu s postavljenom dijagnozom.

Terapija nadama se svodi na masiranje abdomena, sondiranje, aplikaciju sredstava koji inhibiraju fermentaciju mikroorganizama ili ih uništavaju, daju se preparati za srce, krvotok, disanje te preparati za obnovu bakterijske flore i stimulaciju rada probavna sustava.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se što prije obratite svojem veterinaru. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca te utvrditi što je točno u pitanju. U skladu s postavljenom dijagnozom, odredit će se najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja (liječenje) kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz zdravlje i kvalitetu života ljubimca.

Također, možete se obratiti i na adresu Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55. Kolege na različitim klinikama i Zavodima mogu Vas uputiti te Vam dati odgovarajuće smjernice vezane uz hranidbu, držanje, održavanje zdravlja te liječenje ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr