Povratak

Ozljeda tetive konja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam arapskog pastuha starog 14 godina, do nedavno sam ga jašila redovito (rekreativno), nikada do sada nije bio bolestan niti je šepao te osim brušenja zubiju nikada nije intervenirao veterinar (u mom vlasništvu je preko 11 godina). Konj je u odličnom stanju, dobroj kondiciji i uhranjen, svakodnevno u ispustu. Prilikom jahanja, uslijed prepada, naglo se okrenuo na prednju lijevu nogu (rekla bih nešto kao rotacija na prednju lijevu nogu) nakon čega je na tu nogu automatski prošepao. Na dodir je noga bolna, tetiva čitavom dužinom otečena, topla i pulsira, pojavila se sitna kvržica s vanjske strane tetive, a šepanje se očitovalo u hodu. Koliko sam mogla primijetiti nogu je štedio prilikom oslanjanja ili stajanja te je općenito bio mirniji i povučeniji. Unazad desetak dana od ozljede, nogu hladim dva puta dnevno i bandažiram (noga je zabandažirana čitavo vrijeme, skinem ju na sat vremena) te sada primijećujem blago šepanje u hodu, malo izrazitije u kasu. Ne mogu procijeniti da li je oteklina manja za razliku od prije desetak dana, ali mi se čini da je malo bolje. Konj miruje koliko je to moguće budući da je poprilično temperamentan te ga nije moguće držati dulje vrijeme u boksu. Živim u Lici te se ovdašnji veterinari ne susreću s takvim ozljedama, a koliko mi je poznato nemaju ultrazvuk te nije moguće procijeniti stupanj oštećenja.

Moje pitanje je da li će ta tetiva zacijeliti, hoće li mu u budućnosti predstavljati probleme u svakodnevnom jahanju (veliki napori su isključeni) te koliko traje oporavak? Da li mogu još nešto učiniti kako bi mu olakšala oporavak? Unaprijed hvala i lijep pozdrav. Kate

O: Tetive su dio lokomotornog sustava organizma koja povezuje mišiće s kostima. Njihova funkcija se ogleda u prenošenju sile kontrahiranog mišića na kosti te pokretanje zglobova nužnih u kretanju životinje. Zbog svoje specifične funkcije (potpora tijekom opterećenja, stabilnost zglobnih površina, fleksija, ekstenzija ekstremiteta,...), bilo koji od poremećaja koji direktno ili indirektno djeluje na njih može rezultirati različitim stupnjevima hromosti kao i značajnom nemogućnosti kretanja životinje.

Nakon same ozljede, na mjestu oštećenja započinju reparativni procesi - procesi zamjene postojećeg tkiva vezivnim tkivo. U konačnici, mjesto oštećenja će biti zamijenjeno vezivnotkivnim ožiljkom. Posljedično tome, funkcija, snaga i elastičnost same tetive će biti trajno upitna, odnosno nakon cijeljenja je izrazito veliki rizik ponovne ozljede (pogotovo kad se konj ponovno vrati punom treningu).

Na proces cijeljenja i oporavka utječu mnogi čimbenici, kao što su vrsta i anatomska pozicija same ozljede, tip tkiva koje je zahvaćeno ozljedom, odnosno koje okružuje ozlijeđenu tetivu, liječenje, mirovanje ljubimca, kvaliteta života ljubimca,... Ovisno o svemu prije navedenom, oporavak može trajati od više tjedana pa i do više mjeseci.

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, kliničkog pregleda te dostupnim dodatnim pretragama. Liječenje se provodi konzervativnim i/ili operacijskim metodama, što ovisi o samoj prirodi ozljede, gospodarskoj isplativosti kao i i iskorištavanju konja.

Tijekom oporavka, potrebno bi bilo maksimalno reducirati aktivnost životinje kao i fiksatorima spriječiti daljnje oštećenje. Ovisno o prirodi ozljede, takvi fiksatori (gips ili udlage) mogu se zadržati i nekoliko mjeseci.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se probate obratiti svojem veterinaru ili se obratite za pomoć na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55. Kolege na prije navedenoj klinici mogu kvalitetnije sagledati postojeću situaciju kod Vašeg ljubimca te Vam prikladnije pomoći korisnim savjetima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr