Povratak

Parenje afričkog tvora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku afričkog tvora, stara je oko godinu i pol. Tjera se i našla sam joj mužjaka. Koliko bi oni vremena trebali provesti zajedno da ona pristane na parenje? On se trudi, a ona stalno uzmiče.
Brenda

O: Afrički tvor vrlo je zabavna i društvena životinja. Spada u porodicu Mustelidae, a latinski naziv vrste je Mustela putorius furo. Domestificirani su i u svijetu, već vrlo popularni kao kućni ljubimci. Preporučljivo je da imaju kavez, no nekoliko sati na dan moraju biti slobodni kako bi se mogli igrati i rastrčati.

Ženke su teške 650-1100 g, a mužjaci su obično dvostruko veći pa dosežu težinu 1200-2000 grama. Prosječna dužina tijela bez repa je 30-40 cm, a rep im je dug 13-20 cm. Afričkog tvora poznajemo u dvije osnovne boje: smeđi sa crnom maskom, repom i nogama te albino, koji je potpuno bijel i ima ružičaste oči (zbog  nedostatka pigmenta u šarenici). Životni vijek im je 7 do 9 godina, no većina kućnih tvorova doživi do 6 godina.

Neugodan miris tvorova je posljedica je više različitih izlučevina: spolne žlijezde, analne vrećice te kožne žlijezde u području oko anusa. Da bi se ublažio miris koji nastaje zbog izlučevina kožnih žlijezda, tvorove treba kupati jednom do dva puta tjedno i to blagim šamponom. Miris koji nastaje zbog analnih vrećica i spolnih žlijezda moguće je eliminirati samo kirurškim zahvatom.

Tvorovi su sezonski poliestrične životinje, a ovulacija je inducirana prisustvom i ponašanjem mužjaka, odnosno koitusom (kao kod mačaka). Ukoliko se ne pare, ženka tvora će ostati u permanentnom estrusu, osim ako ne dođe do spontane ovulacije. Kod spontane ovulacije, kao i kod neuspješnog parenja, doći će do lažne trudnoće koja traje 42 dana. Ženka u estrusu ima intenzivniji miris, dolazi do bilateralnog ispadanja dlake po trbuhu i repu, vulva je povećana i javlja se mukozni iscjedak. Ženku tvora, dakle, treba ili pariti ili sterilizirati. Ukoliko se ne napravi ni jedno, zbog konstantog estrusa i velike količine hormona estrogena, kojeg stvaraju jajnici, može doći do ozbiljnih poremećaja. Ovakavo stanje nazivamo estrusna hipoplazija koštane srži, a dolazi do smanjenog stvaranja krvnih stanica, što može biti pogubno.

Ženke će se početi tjerati u proljeće, dakle kada su stare 8 do 12 mjeseci.

Najbolji pokazatelj da je ženka u fazi tjeranja je otečena vulva, stoga  najprije provjerite je li Vaša ljubimica doista u tjeranju.

Parenje je u tvorova prilično grubo pa se ponekad dobiva dojam kako se one ne žele pariti. Najbolji pokazatelj je praćenje otečenja vulve. Nakon 4-5 dana bi otečenje trebalo splasnuti, no ukoliko je vulva i dalje otečena, parenje bi trebalo ponoviti. Ukoliko otečenje splasne, za očekivati je potomstvo za oko 42 dana (38 do 44 dana).

Ženka tvora ima 5-9 mliječnih žlijezda, a može okotiti 1-18 mladunaca. Bebe tvorići se rađaju bez dlake, gluhi i slijepi. U dobi od 3 tjedna se tvoriće počinje prehranjivati, a tada počinje i "rukovanje" s njima. Tvorići progledaju sa 4 tjedna, a od majke se odvajaju sa 6 tjedana.

Tjedan dana prije poroda ženka se počinje linjati i raditi gnijezdo od dlake te joj treba osigurati mirniju i tamniju prostoriju.

Kada ženka ima mlade, najbolje bi bilo odvojiti mužjaka od legla jer bi mogao ozlijediti pa i ubiti mlade. Također, za vrijeme spolnog žara mužjak će ići za ženkom te ju neće puštati na miru, a ona se tada mora posve posvetiti leglu i majčinskim "dužnostima". Ženki se za vrijeme dojenja mladih mora osigurati konstantna dostupnost kvalitetnoj hrani, a također joj je potrebno povremeno prehranu obogatiti s ponešto dodatnih mesnih proteina, koji će joj popomoći u proizvodnji, odnosno produkciji mlijeka (npr. može se davati neka mesna "baby" hrana od piletine ili puretine i to 3-4 čajne žlice, kao nadopuna regularnoj prehrani).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr