Povratak

Pirane (errasalmus elongatus) / Uvoz i držanje pirana u skladu sa zakonom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb


P:
Postoje li samo određene vrste pirana koje se mogu čuvati kao kućni ljubimci ili se mogu nabaviti, tj. i imati sve. Ako je moguće nabaviti bilo koju vrstu, zanima me gdje i kako i imate li vi uopće ikakvu informaciju o tome? Čitao sam na webu da to nije legalno, uglavnom nikako da pronađem točnu informaciju o tome, ali uglavnom sam spreman kao mogući budući vlasnik i prijaviti svoje 'ljubimce ubojice' samo neznam jel to potrebno i ako jest neznam gdje. Sljedeće, smije li se miješati više vrsta pirana u istom akvariju? Hvala na odgovoru. Marko

O: Od 01.01.2007.godine donesena je odluka kojom se uvelike otežava uvoz egzotičnih životinja, a neke životinje su klasificirane kao opasne te je za njih zabranjen uvoz u RH. Među te opasne životinje spadaju i pirane (između ostalog zabranjen je i uvoz crvenouhe kornjače). Koliko je meni poznato u RH se pirane (Serrasalmus elongatus) ne mogu legalno nabaviti. Ukoliko ste zaineteresirani za uvoz istih - to je moguće uz posebnu dozvolu Ministarstva kulture (uprava za zaštitu prirode) de uvozne dozvole izdane od strane Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja (u svrhu znanstvenog istraživanja i sl).

Moram naglasiti da je u RH zabranjen uvoz ali ne i držanje takvih životinja što bi značilo da se sve one životinje uvezene prije navedenog datuma mogu držati uz obavezu prijave Ministarstvu kulture – upravi za zaštitu prirode. Po pitanju mješanja vrsta na taj dio Vam ne mogu odgvoriti budući da zbog objektivnih mogućnosti nisam imao prilike raditi s piranama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr