Povratak

Piroplazma

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molila bi vas ako mi možete dati neke najjednostavnije statistike glede pojave piroplazmoze u nas?
Unaprijed zahvaljujem,
Nataša

O:  U Hrvatskoj se piroplazmoza najčešće pojavljuje na području sjeverne Hrvatske, rijetko kada u priobalju i na otocima. Uvriježeno je mišljenje da je rijeka Sava zapravo granica koja dijeli opasne i manje opasne krpelje, odnosno da su krajevi sjeverno od Save daleko ugroženiji od onih južnijih.

Krpelji nisu opasni samo zato što životinji sišu krv i smetaju, već prenose uzročnike vrlo teških bolesti koje životinja ne može preboljeti bez liječenja (a nekad ni uz liječenje, ako se kasno reagira) te bi trebalo voditi računa da je redovito štitimo od krpelja. U tu svrhu se koriste uglavnom isti preparati kao i za suzbijanje buha, samo što kraće djeluju (većinom samo mjesec dana).

Kako su krpelji neizostavna karika lanca prijenosa ove opasne bolesti, bolest se javlja u doba kada ima i krpelja. Najviše krpelja ima u jesen i proljeće, vezano uz količinu vlage, no ponekad, kad je toplija zima, ima ih tijekom cijele godine.

O tome koliko dugo pojedini preparati djeluju raspitajte se u najbližem Pet centru, a postoje i naljepnice za zidni kalendar koje Vas podsjećaju kada ste životinju tretirali i kada bi to trebali ponoviti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr