Povratak

Pratel i nuspojave

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Prije 3 dana dala sam mački i psu Pratel tabletu, drugi dan i pas i mačka su mi povratili. Mačka je dosta toga povratila i bilo je jako neugodnog mirisa. S psom je sve u redu, dok je mačka već dva dana dosta povučena, neće da jede normalno i svako toliko zna povratiti (prvi dan je povratila hranu, ali danas sam vidjela da je povratila pjenasti sadržaj) te samo leži i kreće se dosta usporeno. Ima li to nekakve veze s tabletom ili je nešto drugo? Unaprijed zahvaljujem,

Andrea


O: Odrasli psi i mačke stabilnog općeg stanja dobro podnose Pratel. Pri tome želim istaknuti da količine ne bi smjele biti veće od propisanih i da se lijek ne bi smio davati vrlo oslabljenim jedinkama.

Tablete bi trebalo davati psima i mačkama zdrobljene, zajedno s hranom ili cijele u komadiću mesa. Lijek se daje u jednokratnoj dozi.

Djelatne tvari koje sadrži Pratel su prazikvantel i pirantel embonat.

 

Prazikvantel je antihelmintik širokog spektra. Ukoliko se jave, nuspojave su u pravilu prolazne, blage  i rijetko su klinički značajne. Mogu se javiti tegobe od strane probavnog trakata (pojačano slinjenje, prolazno povraćanje), slabost, bol u mišićima i zglobovima, pospanost, osip pa i blagi porast temperature. Neki efekti su izraženiji kod životinja s težim oblicima infestacije koji mogu biti izazvani razgradnim produktima uginulih parazita. Iako vrlo rijetko, i pirantel embonat također može izazvati slične nuspojave koje se manifestiraju kao mučnina, povraćanje ili proljev.

Ukoliko se stanje Vaših ljubimaca ne stabilizira, svakako ih odvedite na veterinarski pregled kako bi se isključili i drugi mogući uzroci simptoma koje opisujete.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr