Povratak

Pravilna prehrana koza | Preživanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet. 
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Da li mi možete pomoći u vezi 2 koze, miješane istarske i alpske koze? Dali smo im jučer u jednoj zdjeli pšenicu i mješani šrot pšenica i kukuruz, povraćale su. Da li ne smiju to jesti? Šta smiju da jedu koze osim sijena? To su mi kućni ljubimci, možete li mi pomoći? Suzana

O: Koza je preživač i ne može povraćati, radi se o preživanju odnosno vraćanju sadržaja iz predželudaca u usnu šupljinu na ponovno žvakanje, a zatim gutanje.

Koze se hrane grubom voluminoznom hranom, to je paša, sijeno, sjenaža, silaža, drvenaste biljke koje vole brstiti. Koze u hranidbi koriste čak 90 različitihbiljaka. Gospina trava često prisutna na livadama je otrovna za kozu i ona ju izbjegava, ali kad je u suhom sijenu ne prepoznaje ju. Zelenu krmu ili pašu mogu dnevno pojesti i do 14 kg, dodavanjem sijena ta se količina smanjuje. Uvođenje nove hrane( koncentrata) treba biti postupno tijekom 7-10 dana da se mikroflora buraga prilagodi i tako izbjegnu probavne smetnje. Vole jesti lišće javora, bagrema, lipe, jasena, breze, vrbe. Grane s lišćem se suše i spremaju za zimu da bi koze imale dostupnu zelenu masu i preko zime.

Koncetrati, najčešće u vidu zrnja žitarica (zrno kukuruza, pšenice, ječma, zobi ) daju se kad želimo veću proizvodnju mlijeka ili prirast žive vage, a također i u zadnoj trećini graviditeta i prva dva mjeseca laktacije, te jaradi. Daju se krupno mljevena. Kukuruzna prekrupa se ne smije davati sama.

Osigurajte Vašim kozama mineralni blok za lizanje koji je, osim ostalih minerala, i izvor natrija vrlo važnog minerala za zdravlje koza.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr