Povratak

Prirođene anomalije mačaka i uzgoj / Plave oči i gluhoća

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Čula sam da mačke koje imaju plave oči ne vide, nego samo imaju vrlo razvijen osjet njuha. Je li to istina? Čula sam i da samo perzijske mačke s plavim očima ne vide? Vide li psi, npr. husky koji imaju plave oči? Znam jednu osobu koja ima psa sa dva različita oka, jedno plavo i jedno smeđe? Vidi li on na oba oka?
Hvala,
Maja

O: O mogućim uzrocima gluhoće u perzijskih mačaka pisala je kolegica Vlatka Erman, dr.vet. med. ovdje.

Uzgoj mačaka s prirođenim anomalijama je zbranjen (monorhizam, kriptorhizam, višak ili manjak prstiju, gluhoća, škiljenje). Ukoliko uzgajivač i vođa uzgoja ustanove da se greška ponavlja, obavezno je takvu životinju isključiti iz uzgoja.

Mačići kod kojih se ustanove takve greške ne smiju se prodavati kao uzgojni, a u rodovnicu treba unijeti opasku "Zabranjen uzgoj". Također, na rodovnici može pisati i "Zabranjen uzgoj na zahtjev uzgajivača". Svaki je vlasnik dužan prije prvog parenja obaviti slijedeće testove u skladu sa FIFE pravilnikom o testiranju životinja, oboljenja i greške na koja mačke moraju biti testirane kod veterinara u cilju iskorijenjenja takvih promjena.

Istraživači konstatiraju da se 17-22% bijelih mačaka bez plavih očiju rađa gluho. Postotak raste na 40% ako je jedno oko plavo, a ako su oba plava, 65-85% mačaka je gluho.
 
Dominantni gen za bijelu dlaku koči pigment koji se nalazi u koži i njenim produktima (dlake) - eumelanin - zaslužan za crnu boju mačje dlake.

Kao i ostale životinje, mačke bez osjetila sluha kompenziraju svoj nedostatak izoštrenim ostalim osjetilima. Uz izoštreni vid i miris, ističe se i sposobnost percipiranja vibracija podloge na kojima hodaju, pa su takve mačke "predviđale" i potrese... Također, ove mačke uredno predu, polažu uši na tjeme kad su neraspoložene i mijauču. Normalno su integrirane u mačje skupine, nema distanciranja, samoinicijativnog ili prinudnog.

Kod pasa se taj problem javlja u dalmatinera.

U sibirskog haskija najčešći zdravstveni problemi sa očima su juvenilna katarakta, kornealna distrofija o progresivna retinalna atrofija. Na plave oči normalno vide.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr