Povratak

Proljev kod ždrijebeta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam muško ždrijebe od godinu dana, koje već tri tjedna ima proljev. Izmet je malo tvrđi nego prije dva tjedna, ali i dalje nije normalan. Vidno je  mršaviji , a trbuh napuhnut i obješen. Vidi se razlika i u ponašanju,bezvoljan je. Jede normalno i pije vodu, redovito dobiva vitamine. Dobio je sredstva protiv bolova, nije bilo promjene u ponašanju i trbuh mu nije bolan na dodir. Tretiran je antibiotikom i prašcima protiv proljeva. Iako je u koralu cijeli dan, ne kreće se već stoji na mjestu. Dijagnoza veterinara koji ga je liječio je da se premalo kreće, a da previše jede, te da je izgubio mišiće. Prije tri dana smo mu povećali aktivnosti, lonžiran je ujutro i naveče, no nema promjene u ponašanju i dalje je bezvoljan i klonuo. Zanima me da li postoji koji drugi način postavljanja dijagnoze ili sredstvo za poboljšanje stanja?
Unaprijed se zahvaljujem! Ivana

O: Za razliku od ostalih biljojeda, konji nemaju složen želudac a probava se odvija u crijevima. Zbog takve građe probavnog sustava zahtjevniji su u hranidbi koja, stoga, i čini velik udio u održavanju zdravlja.

Osjetljivi su na sve vrste toksina naročito mikotoksine koji mogu potjecati od pljesnjive hrane ali i toksine iz otrovnog bilja (preslica, mrazovac, bujad, i dr.) koje mogu izazvati teške neurološke simptome. Velik pak udio hrane bogate vodom i proteinima a sa manjkom celuloze, mogu biti uzrokom poremetnje probave, odnosno proljeva.

Proljev u pravilu ne predstavlja bolest samu po sebi već je jedan od simptoma mnogih bolesti. Proljev znači promjenu konzistecije fecesa u manje čvrstu pa sve do tekuću. U pojedinim slučajevima lagani proljev se smatra normalnom pojavom, a što je slučaj kod nagle promjene okoline ili promjene hrane. No, ukoliko je prisutan više dana ili je teškog oblika zahtijeva veterinarsku pomoć.

Uzroci pojave proljeva kod konja brojni su: crijevni paraziti, nedostatak uravnotežene prehrane ili čiste vode, neoplazije želuca, sindrom malapsorpcije, upale tankog crijeva, bakterijskih infekcija (klostridioza, salmoneloza, i dr.). Infekcije sa Clostridia sp. uzrokuju teške krvave proljeve često sa fatalnim ishodom unutar dan do dva. Salmoneloza je bolest koja dulje traje, a manifestira se akutnim kolitisom, odnosno proljevom i ponekad trbušnom boli. Proljev je vodenast, obilan, jako neugodnog mirisa i boje od zelene do crne. Komplikacije su dosta česte a uključuju laminitis, bakterijemiju i septikemiju, otkazivanje bubrega, hepatitis te bakterijska upala pluća koja je uzrokovana promjenama u probavnom i imunosnom sustavu.

Dijagnoza poremetnje sa probavom se postavlja općim kliničkim pregledom, vađenjem krvi (kompletna krvna slika i biokemija krvi) a po potrebi se provodi i koprološka pretraga kao i pretraga stolice u svrhu utvrđivanja malabsorpcije.

Terapija ovisi prvenstveno o dijagnozi a osim nadoknade elektrolita tekućinom poduzima se terapija antihelminticima, po potrebi antibioticima te primjerenom aktivnosti. Naime, već promjena ponašanja na slabiju aktivnost i potištenost upućuje na disbalans elektrolita u organizmu pa je i za očekivati kada se ispravi da će se i ponašanje ispraviti. No, vrlo slično ponašanje izaziva i prisutnost povišene tjelesne temperature pa je za očekivati kada ona dosegne normalu, popravit će se i stanje. Možda samo treba dati vremena poduzetoj terapiji da prodjeluje. Kako djelovanje lijeka ovisi o brojnim čimbenicima (opće stanje organizma, osjetljivost ili rezistencija mikroorganizama, resorpcija lijeka iz probavnog sustava i sl.) tako će i vrijeme poboljšanja stanja organizma nastupiti kroz različito vrijeme. Osim toga, isti lijek će akutnu infekciju dovesti do ozdravljenja tek tijekom 5-7 dana dok za kronične oblike je potrebno i dulje vremena (oko 2 tjedna pa i dulje). Nažalost, ne preostaje nego pričekati djelovanje lijeka.

Svakako vodite računa da životinja redovito dobiva vitamine radi održavanja opće otpornosti organizma, a ukoliko bi se stanje pogoršavalo, obavijestite Vašeg veterinara. Za točnu dijagnozu i prognozu bolesti možete se obratiti i na Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr